IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика може да изпадне в беда

Нараства заплахата от нарастващия дълг в Китай и увеличаващия се протекционизъм в САЩ

14:30 | 02.07.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова финансова криза грози развиващите се икономики и може да удари „ като отмъщение“, предупреждава влиятелна група на централни банкери, цитирана от британския в. Independent.

Развиващите се пазари като например Китай показват същите признаци на прегряване на икономиките им, каквито показваха САЩ и Обединеното кралство преди финансовата криза през 2007 г. и 2008 г., се посочва в годишния доклад на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements - BIS).

Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел на BIS, заяви, че нова рецесия може да дойде "като отмъщение".

BIS, известна като централната банка на централните банки предупреждава, че световната икономика може да изпадне в беда. Банката прогнозира, че централните банки ще бъдат принудени да повишават лихвените проценти след години на рекордно ниски нива, за да се борят с инфлацията, която ще заличи ръста. 

Групата също така предупреди за заплахата от нарастващия дълг в страни като Китай и увеличаващия се протекционизъм в САЩ под ръководството на Доналд Тръмп.

Корпоративният дълг на Китай почти се удвои от 2007 година насам, като в момента достига 166% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато дългът на домакинствата е нараснал до 44% от БВП през миналата година.

През май кредитната агенция Moody’s намали рейтинга на Китай за първи път от 1989 г., защото предвижда нарастване на задлъжнялостта на азиатския гигант и забавяне на икономическия растеж.

Понижението на кредитния рейтинг отразява факта, че "финансовата стабилност на Китай ще се влоши малко през идните години, като общият обем на дълга ще продължава да расте, докато потенциалът за растеж се забавя“.

Moody's очаква икономическия растеж на Китай да спадне до около пет на сто годишно за следващите пет години. Пекин предвижда ръст от около 6,5 на сто за тази година.

Според BIS размерът на дълга е ранен предупреждаващ индикатор за банковата система на страната, а в Китай той нараства с по-бързи темпове, отколкото в други азиатски икономики като Тайланд и Хонконг.

В същото време световната икономика все още се възстановява от финансовата криза и срива на еврото през 2010 г. Очаква се Великобритания да преживее „загубено десетилетие“, тъй като ръстът на производителността и заплатите застина, пише още Independent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Точно така. И също така не важи бакалската сметка, че 2% е най-добрата инфлация на света и по-добра от нея няма. И че тя е универсална за всички възможни случаи. Така, както за пшеницата е по-добре през зимата да е студено, а през лятото горещо. Но не прекалено студено, защото ще измръзне и не прекалено горещо, защото ще изгори. Точно по същия начин инфлацията трябва да се променя в зависимост от състоянието на икономиката, а не обратно. Така, както в живота на житните култури на различни етапи са нужни различни температури, така и различните икономики имат нужда от различна инфлация, в зависимост от това в какъв период на развинието си са. В периодите на стагнация или не дай Боже рецесия е по-добре да има дефлация. И тя напоследък си се предизвиква сама с падането на цените на горивата, например. И е много по-добре централните банки да не се месят в този напълно естествен процес, защото могат само да навредят, но не и да помогнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
...лошото е че не каза същото за нова световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Йелън каза че докато сме живи няма да има нова световна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
При инфлацията не важи бакалската логика, че ако 2% е добре, 4% ще бъде още по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още