IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната икономика се разраства с най-бавния си темп от кризата насам

Според Bloomberg Economics икономическият ръст в световен мащаб достига средногодишно ниво от 2,1% за тримесечие

15:35 | 11.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рязката загуба на скорост на световната икономика през 2018 г. остави темпа ѝ на разширяване на най-ниското му ниво от световната финансова криза насам, показват изчисления на Bloomberg Economics.

Според данни на медията за брутния вътрешен продукт икономическият ръст в световен мащаб достига средногодишно ниво от 2,1% за тримесечие. За сравнение, в средата на миналата година изчисленията бяха за 4%.

Въпреки че има шансове икономиката да се стабилизира и забавянето да спре, „рискът е в това, че низходящата инерция ще се поддържа сама“, посочват икономистите Дан Хансън и Том Орлик.

Каква обаче е причината за надежда? Решението на Федералния резерв временно да спре увеличението на лихвените проценти, примирието в търговската война между САЩ и Китай, както и отслабването на ефектите от сътресенията в Европа през 2018 г. могат да означават, че наближава стабилизиране. Ефект оказват и действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която обяви миналата седмица, че въвежда нови мерки в помощ на икономиката по време на настоящия по-слаб период.

Все още обаче не са премахнати всички рискове. Водещият индикатор на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който бе публикуван в понеделник, показва отслабване на икономическата инерция във Великобритания, САЩ, Канада и еврозоната като цяло. Налице са обаче признаци за стабилизиране в Китай.

Напоследък се наблюдава скромно ускорение на някои икономически индикатори, въпреки че е трудно да се пренебрегне разочарованието от повечето стойности. Продажбите на дребно в САЩ се очакват с нетърпение, за да стане ясно дали ще успеят да се възстановят след най-големия си спад от близо десетилетие насам през декември.

В същото време миналата седмица стана ясно, че американските работодатели са разкрили най-малко нови работни места от над две години насам. Причината за това може да се крие в някои еднократни фактори, но мащабът на спада поставя на фокус идеята, че икономиката губи тяга.

Тази седмица се очаква Китай да бъде под светлината на прожекторите с публикуването на данни за продажбите на дребно, инвестициите, индустриалното производство и други.

В понеделник пък стана ясно, че Турция е изпаднала в рецесия за първи път от десетилетие насам. Брутният вътрешен продукт се е свил с 2,4% през миналото тримесечие на сезонно коригирана база спрямо третото тримесечие на 2018 г., за което ревизираният спад възлиза на 1,6%.

В Германия индустриалното производство неочаквано отчете спад през януари, въпреки че значително ревизиране на данните в посока нагоре за декември до известна степен компенсира помраченото настроение. Също така германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%, което представлява второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Sandy
преди 5 години
Педи предната криза всички смело и от рано предупреждаваха какво всъщност иде, какво предстои и колко зле ще стане, докато сега предстоящата криза навсякъде по света се отразява плахо, а в някои държави като България дори се прикрива с всеобщи усилия. Защо ли?.. Защото преди предната криза много хора не вярваха на предупрежденията, че тя ще се случи, тоест не малка част запазиха спокойствие до момента на взрива. Сега, обаче е съвсем друго, защото "топла печка лесно се пали". КТБ-то можеше и да не фалира, ако политиците и медиите не подкладоха предварително огънят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още