Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Световната търговия е достигнала най-ниските си нива от поне 2009 г. насам

По-слабото търсене от развиващите се пазари е основна причина за спада

Световната търговия е достигнала най-ниските си нива от поне 2009 г. насам

Снимка: архив Ройтерс

Миналата година е била най-лошата за световната търговия от глобалната финансова криза насам заради по-слабото търсене от развиващите се икономики, пише Financial Times. Това подчертава нарастващите опасения за здравето на глобалната икономика, коментира изданието.

Стойността на стоките, преминали международните граници през 2015 г., се е понижила с 13,8% в доларово изражение – първото свиване от 2009 г. насам, твърди холандското бюро за икономически и политически анализи към World Trade Monitor. Голяма част от това понижение се определя от забавянето на Китай и други развиващи се икономики.

Новите данни, представени в четвъртък, представляват първи преглед на глобалната търговия за 2015 г. Данните обаче идват и на фона на нарастващите опасения, че 2016 г. вече се очертава да бъде изпълнена с повече опасности за глобалната икономика, отколкото се смяташе.

Тези опасения хвърлят сянка върху двудневната среща на финансовите министри и централните банкери от Г20, която започва в петък. Престои гуверньорът на централната банка на Англия Марк Карни да предупреди, че глобалната икономика е под риск „да бъде притисна от нисък растеж, слаба инфлация и ниски лихвени проценти“.

Неговите коментари съвпадат с мнението на Международния валутен фонд (МВФ), който тази седмица предупреди, че вероятно ще намали прогнозата си за глобалния растеж тази година. Според фонда водещите световни икономики трябва да положат повече усилия, за да насърчат растежа.

Индексът Baltic Dry, показател на глобалната търговия на група суровини, е достигнал исторически минимум. Китай отчете двуцифрен спад както на вноса, така и на износа през януари. В Бразилия, която в момента преминава през най-лошата рецесия от над век, вносът от Китай се е сринал.

Още по темата

Износът от Китай до Бразилия – от автомобили до текстилни продукти, се е понижил с 60% през януари спрямо предишната година, а общият обем на вноса чрез контейнери към най-голямата икономика на Латинска Америка е намалял наполовина, посочва Maersk Line, най-голямата компания за морски контейнерни превози в света.

„Това, което виждаме в момента от Китай, е феномен не само в Бразилия. Виждаме същото в цяла Латинска Америка, отчитайки спад на обема на китайския износ на всички пазари“, казва Антонио Домингез, управляващ директор на Maersk Line в Бразилия, Парагвай, Уругвай и Аржентина. „Това продължава вече няколко тримесечия, но става все по-очевидно през 2016 г.“, допълва той.

Има някои признаци, обаче, че започва ребалансиране на някои места,включително и в Бразилия. Сривът на бразилския внос от Китай е придружен от ръст на износа от Бразилия до Китай, което отчасти е вследствие на обезценяването на реала с 40% спрямо долара през последните 12 месеца.

„На глобално ниво повечето показатели предполагат, че ръстът на търговията ще остане много слаб“, казва Андрю Кънингам, старши глобален икономист в Capital Economics. “Не смятаме обаче, че световната търговия ще се срине“, допълва той.

До голяма степен заради валутните колебания и колапсът на цените на суровините през миналата година стойността и на вноса, и на износа се е понижила във всички световни региони.

САЩ, където силният долар се превръща във все по-голямо предизвикателство за производителите, отчита спад на стойността на износа с 6,3% през 2015 г. Стойността на износа от Африка и Близкия изток пък се е сринала с 41,4% до голяма степен благодарение на драматичния спад на цената на петрола.

Измерена от гледна точка на обемите, картината не е толкова мрачна, тъй като глобалната търговия е нараснала с 2,5%. Това обаче е под нивото на световния икономически растеж от 3,1%, което още веднъж подчертава отрицателната тенденция в глобалната търговия.

Преди кризата от 2008 г. глобалната търговия нарастваше два пъти по-бързо от темпа на растеж на глобалното производство в продължение на десетилетия. От 2011 г. обаче световната търговия се забавя в съответствие с и дори под по-широкия растеж на глобалната икономика. Това кара някои анализатори да се питат дали глобализацията, която беше водеща десетилетия наред, не е достигнала максимума си.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан