Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Световните банки ще платят поне 270 млрд. долара за поведението си при кризата

От гледна точка на отделните кредитори Bank of America е ударена най-тежко по отношение на глобите от 2007 г. насам

Световните банки ще платят поне 270 млрд. долара за поведението си при кризата

Снимка: Архив Ройтерс

Пред деветте години след глобалната финансова криза американските и европейските инвестиционни банки са заделили провизии за 273 млрд. долара за глоби и други съдебни разходи, свързани с некоректното им поведение, посочва Moody’s. Почти половината платени от тях глоби са за работа с т. нар. "токсични" ипотеки в САЩ, коментира Quartz.

През последните две години тези огромни правни буфери най-накрая са започнали да се свиват. През 2016 г. банките са заделили 19 млрд. долара в сравнение с 33 млрд. долара през 2015 г. и върховите 59 млрд. долара през 2014 г., казва Moody’s. В същото време американските банки вече плащат по-малко от европейските си колеги. Банките в САЩ са заделили 2,9 млрд. долара за правни разходи миналата година, докато тези в Европа все още очакват тежки глоби за дейността си, поради което сумата е достигнала 16 млрд. долара.

От гледна точка на отделните кредитори Bank of America е ударена най-тежко. От 2008 г. насам щатският банков гигант е заделил 73 млрд. долара за провизии, следван от JPMorgran с 40 млрд. долара.

От европейските банки на Royal Bank of Scotland се е наложило да планира най-много провизии – малко под 30 млрд. долара от 2008 г. насам. Миналата седмица на RBS ѝ бе наредено да плати 5,5 млрд. долара от американската Федерална агенция за жилищно финансиране за продажбата на токсични ипотечни облигации между 2005 и 2007 г.

Още по темата

RBS бе най-голямата неамериканска банка, замесена в незаконните практики, довели до кризата с високорискови ипотеки, и все още чака отделна глоба за подобна дейност от американското министерство на правосъдието. RBS, която все още е на три четвърти собственост на британските данъкоплатци след спасителен заем в най-дълбоката криза, не е излизала на годишна печалба от 2007 г. насам.

Оценките на Moody’s сочат, че RBS, UBS, Barclays и HSBC все още трябва да платят глоби за около 9,6 млрд. долара заради действията си с ипотечните облигации. Следващата сфера, където глобите сумарно с най-големи, са подвеждащи продажби на други финансови продукти. Една трета от следкризисните платени глоби са в тази връзка, особено във Великобритания, където банките са осъществили подвеждащи продажби на застраховки за защита на плащанията и продукти за хеджиране на лихвени проценти. Британските банки вече са изплатили около 35 млрд. долара на клиенти за подвеждащи продажби на застрахователни продукти.

Злодеянията не свършват дотук. Срещу Deutsche Bank се води криминално разследване за руски „огледални сделки“, а четирима бивши изпълнителни директори на Barclays са изправени преди криминални обвинения заради начина, по който са привлекли капитал от Катар през 2008 г.

Федералният резерв на САЩ наскоро пък глоби френската банка BNP Paribas с 246 млн. долара за „опасна и несигурна“ валутна търговия. Сумите може и да не са толкова страшни, колкото преди, но дългите правни кошмари на банките съвсем не са свършили.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

2
 
8
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
при над 2,7 трлн. напечатани и подарени им да си ги разцъкват при ~0% лихва?
това прави ~900% печалба.
живи да ги оплачеш банките..
good job :-)

Още от Други
Министрите от Г20 призовават за по-нататъшен диалог в областта на търговията