IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните достигнаха 10-годишен връх

Ръстът е стимулиран от поскъпването на зърнените храни и растителните масла

13:46 | 07.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец през септември и достигнаха 10-годишен връх, стимулирани от поскъпването на зърнените храни и растителните масла, съобщи в четвъртък Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO), цитирана от Ройтерс.

Базираната в Рим организация прогнозира също рекордно световно производство на зърнени култури през 2021 г., но очаква то да бъде изпреварено от бъдещото потребление.

Индексът на цените на храните на FAO, който проследява международните цени на най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна 130,0 пункта миналия месец, което е най-високата стойност от септември 2011 г.

Индексът за август е ревизиран на 128,5 пункта от 127,4 пункта.

На годишна база цените са се повишили с 32,8% през септември.

Цените на селскостопанските стоки рязко се повишиха през последната година, подхранвани от проблеми с прибирането на реколтата и китайското търсене.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се повиши с 2,0% през септември спрямо предходния месец. Това се дължи на близо 4% увеличение на цените на пшеницата, което агенцията на ООН обяснява със затягане на експортните наличности на фона на силното търсене.

"Сред основните зърнени култури пшеницата ще бъде във фокуса през следващите седмици, тъй като търсенето трябва да бъде тествано спрямо бързо нарастващите цени", заяви в изявление старши икономистът на Организацията по прехрана и земеделие Абдулреза Абасиан.

Световните цени на растителните масла са се повишили с 1,7% през месеца и с около 60% на годишна база, тъй като палмовото масло поскъпна поради силното търсене на внос и опасенията от недостиг на работна ръка в Малайзия. Фючърсите на палмовото масло поскъпнаха допълнително в началото на октомври и достигнаха рекордни нива, тъй като скокът на пазарите на суров петрол подкрепи и този на растителните масла, използвани в биодизела.

Глобалните цени на захарта са се повишили с 0,5% през септември заради опасенията от неблагоприятните метеорологични условия в най-големия износител Бразилия, частично компенсирани от забавянето на търсенето на внос и благоприятните перспективи за добива в Индия и Тайланд.

За производството на зърнени култури Организацията по прехрана и земеделие прогнозира рекордна световна реколта от 2,800 млрд. тона през 2021 г., което е малко повече от 2,788 млрд., изчислени преди месец.

Това би било под световното потребление на зърнени култури от 2,811 млрд. тона - прогноза, която бе повишена с 2,7 млн. тона в сравнение с месец по-рано, за да отразява най-вече употребата на пшеница при животинските фуражи.

Очакваше се глобалните запаси от зърнени култури да намалеят през 2021/22 г., но все пак ще бъдат на удобно ниво, добавят от FAO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още