IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните през август намаляват за трети пореден месец

Прогнозите са предлагането на зърнени култури ще бъде по-голямо от очакваното в периода 2019-2020 година

17:40 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световните продоволствени цени са се понижили за трети пореден месец през август главно заради рязкото поевтиняване на захарта, пшеницата и царевицата, съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитирана от БТА.

Индексът на ФАО, отчитащ месечните изменения в цените на кошница от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 169,8 пункта спрямо коригираната към повишение оценка от 171,7 пункта през юли.

ФАО прогнозира също така, че предлагането на зърнени култури ще бъде по-голямо в периода 2019-2020 година, отколкото се очакваше по-рано.

Индексът на ФАО за цените на зърнените култури спадна рязко с 6,4 процента през август на месечна основа благодарение на големия спад на цените на пшеницата и царевицата.

Захарта също значително поевтиня миналия месец - с 4 процента спрямо предходния, главно заради отслабването на бразилския реал, което е стимул за износа на захар, отбелязва ФАО.

Същевременно индексът на цените на растителното масло значително се повиши с 5,9 на сто, а цените на месото и млечните продукти нараснаха с 0,5 на сто.

ФАО отбелязва, че световното предлагане на зърнени култури през 2019/2020 година се очаква да бъде по-високо, отколкото се предполагаше по-рано, на равнище 2,708 милиарда тона или с 23 милиона тона повече спрямо оценката през юли и с 55,4 милиона тона спрямо равнищата от 2018 година, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още