IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.

Индексът на цените на хранителните стоки на Организацията по прехрана и земеделие отстъпи с 1,7% през декември

09:41 | 09.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Световните цени на храните спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.

Световните цени на храните са спаднали до най-ниското си ниво от август 2010 г. през декември, показаха последните данни на Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към Организацията на обединените нации (ООН).

Индексът на цените на хранителните стоки на ОПЗ (FAO Food Price Index) отстъпи с 1,7% през декември до 188,6 пункта, съобщава "Интерфакс".

Отделният измерител за цените на млечните продукти спадна през декември с 2,3% спрямо предходния месец, достигайки 174 пункта. Отстъплението на показателя се дължи на ръста на предлагането на пазара и намаляването на вноса от няколко големи потребители – най-вече Русия и Китай.

Индексът на цените на захарта през декември спрямо ноември спадна с 4,8% до 219 пункта. Прогнозата за производството на захар в Бразилия – най-големият производител и износител на стоката в света, все още е положителна, но поради понижаващите се цени на горивата по-малък обем захарна тръстика се преработва в етанол.

Цените на зърното се повишиха леко през ноември. Намаляването на цената на ориза не бе в състояние да компенсира напълно поскъпването на пшеницата, пораждайки опасения, че Русия може да ограничи износа си. Индексът на цените на зърнените култури през декември се повиши с 0,4% в сравнение с ноември и достигна 183,9 пункта.

Индексът на цените за растителнитe масла падна с 2,4% до 161 пункта. Динамиката тук се обяснява с намаляването на търсенето на палмово масло за производството на биогорива.

Цените на месото през декември отстъпиха главно на фона на движението на долара и увеличаването на доставките. Индексът на цените на месото достигна 204 пункта, което е с 1,9% по-ниско в сравнение с ноември.

През изминалата година показателят на цените на хранителните продукти на ОПЗ отбеляза средна стойност 202 пункта, което е с 3,7% по-ниско спрямо 2013 г. Най-голямо намаление са отчели цените на зърнените култури (-12,5%), млечните продукти (-7,7%), маслата (-6,2%) и захарта (-3,8%). Единствената категория храна, чиято цена нарасна през последната година, е месото (8,1%).

Индексът на цените на хранителните стоки на ОПЗ е среднопретеглената стойност на промените на международните цени на кошница от пет хранителни групи: зърнени храни, месо, млечни продукти, растителни масла и захар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Световните цени на храните спаднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.Индексът на цените на хранителните стоки на Организацията по прехрана и земеделие отстъпи с 1,7% през декември--------------------------------------------------------------------------не знам аз в магазина виждам обратното нищо не е спаднало, даже е набъбнало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Храната за безпари, а руснаците гладни, гладни, *** им забрани да ядат, нал тъй гущери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още