IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните сили в опит да се преодолее кризата в Залива

Катар заяви, че е готов да води диалог за уреждане на кризата, но според Саудитска Арабия страната трябва да предприеме няколко стъпки за това

11:57 | 07.06.17 г.
<p>
	Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани. Снимка: Архив Ройтерс

Катар е готов да води диалог за уреждане на кризата в отношенията със съседите си от Залива, каза за телевизия CNN късно във вторник катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани, предаде Ройтерс.

Искаме да седнем около масата и да разговаряме, каза той. Катар вярва в дипломацията, иска да работи за мир в Близкия изток и се бори с тероризма, заяви катарският първи дипломат. "Ние тук не сме свръхсила, не вярваме в решаване на проблемите чрез конфронтация", коментира ал-Тани. 

Саудитският външен министър заяви от своя страна, че Катар трябва да предприеме няколко стъпки, включително да престане да подкрепя палестинското движение "Хамас" и "Мюсюлмански братя", ако иска да възстанови отношенията си с други ключови арабски страни, предаде Ройтерс.

Пред журналисти в Париж Адел бин Ахмед ал-Джубейр каза, че целта на прекъсването на дипломатическите отношения е била ясно да се покаже на Катар, че е крайно време да спре. "Никой не иска да вреди на Катар. Катар трябва да избере в коя посока да поеме", заяви саудитският министър.

В понеделник седем държави - Бахрейн, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия и Малдивите - скъсаха дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки го, че подкрепя ислямски екстремисти и шиитски Иран. Вчера към тях се присъедини и Мавритания, а Йордания понижи равнището на дипломатическите си отношения с Катар и отне лиценза за дейност в кралството на базираната в Катар телевизия Al Jazeera.

Саудитският дипломат каза още, че щетите, които Катар ще понесе в резултат от икономическите мерки, предприети срещу него, би трябвало да го убеди да промени политиката си, включително по отношение на екстремистките групировки. "Надяваме се здравият разум и логиката да убедят Катар да направи правилните стъпки", каза ал-Джубейр. Решенията, които взехме, са много сериозни и ще струват скъпо на Катар, предупреди той. 

Редица лидери разговаряха снощи със страните по спора. Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани и потвърди принципната позиция на Москва, че кризисните ситуации трябва да се решават с политически и дипломатически средства, чрез диалог. Това съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на пресслужбата на Кремъл.

Двамата са обсъдили сътрудничеството между Русия и Катар в търговско-икономическата и инвестиционната сфера, както и международни проблеми.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък разговаря по телефона със саудитския крал Салман вчера и изтъкна необходимостта от единство на страните от Залива, съобщи пред Ройтерс високопоставен служител в Белия дом.

"Неговото /на Тръмп/ послание беше, че се нуждаем от единство в региона, за да се борим срещу екстремистката идеология и финансирането на тероризма. Важно е Заливът да бъде обединен в името на мира и сигурността в региона", добавил източникът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че изолирането на Катар, включително налагането на санкции, няма да реши никакви проблеми и увери, че Анкара ще направи всичко възможно, за да помогне за прекратяване на кризата, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Изолирането на Катар няма да реши никакви проблеми", заяви Ердоган в реч в Истанбул след традиционната вечеря ифтар (за прекъсване на дневния пост по време на свещения месец Рамадан). "Ние правим и ще правим всичко по силите си за решаването на тази криза", добави турският президент.

Междувременно стана ясно, че според следователи от ФБР руски хакери стоят зад кибератаката срещу катарската осведомителна агенция в края на май, съобщи снощи CNN, цитирана от Франс прес и ТАСС.

Киберпиратите проникнали в сървърите на агенцията и публикували на сайта й фалшиви изявления на емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. Целта на Русия чрез тази кибератака била предизвикване на разделение между САЩ и съюзниците им, според следователите от ФБР, които помагат на Катар да установи произхода на предполагаемото пиратско нападение срещу агенция КНА.

В края на май Катар заяви, че хакери са установили контрол над страницата в интернет на държавната информационна агенция и са публикували на нея несъществуващи изказвания на катарския емир по адрес на Иран и Израел. Съседите от Залива реагираха гневно, блокирайки катарските медии, включително Al Jazeera.

/БТА/

Всичко по темата следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още