IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът произвежда 12 млрд. патрона всяка година

Ежегодно се продават муниции за 4,3 млрд. долара, показва доклад на Oxfam

22:59 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Светът произвежда 12 млрд. патрона всяка година

Предвид ескалацията на световната търговия с боеприпаси неправителствената организация   Oxfam призовава за по-стриктен контрол в това отношение.

Всяка година в света се произвеждат около 12 млрд. патрона, се казва в доклад, публикуван от Oxfam през юни в навечерието на предстоящите преговори за сключване на споразумение за регулиране на международната търговия с оръжие в Ню Йорк. Произвежданите всяка година патрони са „достатъчни, за да убият всеки мъж, жена и дете на тази планета два пъти", се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Според Oxfam световната търговия с боеприпаси се разраства по-бързо от търговията с огнестрелни оръжия. Докато всяка година се продават муниции за  4,3 млрд. долара (3,5 милиарда евро), оборотът при продажбата на огнестрелни оръжия е 2,68 млрд. долара (2,2 милиарда евро).

„Абсолютно необходимо е продажбата на боеприпаси да бъде включена в споразумението и да бъде по-добре регулирана", казва Анна Макдоналд, която оглавява в Oxfam кампанията за контрол върху оръжията. Макдоналд критикува и липсата на глобални системи за контрол и мониторинг на разпространението и съхранението на боеприпасите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още