Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Светът все повече се отдалечава от ядрената енергия

Според нов доклад броят на ядрените реактори в процес на строеж е намалял за четвърта поредна година през 2017 г.

Светът все повече се отдалечава от ядрената енергия

Снимка: gettyimages.com

Ядрената енергия изглежда се използва все по-малко, след като през 2017 г. е бил започнат строежът само на един нов ядрен реактор, посочва EurActiv, позовавайки се на доклад World Nuclear Industry Report 2017.

Използването на ядрена енергия постепенно намалява, но все още не е напълно изчезнало. Според доклада – годишно проучване на сектора, изготвяно от енергийния консултант Майкъл Шнайдер, разширяването на ядрените електроцентрали явно е приключило.

Присъщата инерция на сектора обаче означава, че въпреки забавянето някои проекти все още са в процес на развитие.

„Инерцията на ядрения сектор означава, че проектите, стартирани преди катастрофата във Фукушима пред пет години, все още вървят“, обяснява Шнайдер.

Още по темата

Докладът, финансиран от Европейската зелена партия, анализира данни за капацитета, производството и строежа на ядрени реактори по света.

Данните в изданието от 2017 г. сигнализират излизане от сектора. Броят на ядрените реактори, които са в процес на строеж, е намалял за четвърта поредна година, от 68 през 2013 г. до 53 през 2017 г.

През 2016 г. производството на ядрена енергия е нараснало с 1,4% благодарение на повишение от 23% на производството в Китай.

На глобално ниво делът на ядрената енергия в генерирането на електричество (10,5% през 2017 г.) е спаднал съвсем леко – с 0,2%.

Днес пет страни произвеждат 70% от общата ядрена енергия в света. Двата най-големи производителя – САЩ и Франция, формират половината от това производство.

Въпреки това през последните години „Китай е единствената страна, която продължава да строи значителен брой ядрени реактори“, се подчертава в доклада.

Изключението на Китай също може би скоро ще приключи, тъй като през 2017 г. не е бил построен нито един реактор в страната. „Твърде рано е да се каже“ обаче дали това е краят на ядреното разширяване на Китай, коментира Шнайдер.

Що се отнася до България, според доклада през 2016 г. ядрената енергия е било 35% от цялата произведена електроенергия у нас. За сравнение, върхът е бил измерен през 2002 г. - 47,3%.

Докладът припомня, че в момента в единствената АЕЦ в страната – "Козлодуй", работят само два реактора, които преминават през прелицензираща програма, за да бъде удължен животът им до 60 години. В доклада се отбелязват и опитите за изграждане на АЕЦ "Белене", но се подчертава малката възможност за намиране на външно финансиране за строежа на централата.

През 2016 г. производственият капацитет на енергия от ядрения сектор в цял свят е нараснал с 9 гигавата спрямо 2015 г. За сравнение, при слънчевата енергия обаче ръстът е от 55 гигавата.

Спадът в разходите за възобновяемя енергия е засилил конкурентоспособността на сектора на енергийния пазар, привличайки значителни инвестиции.

Според доклада през 2016 г. „над 240 млрд. долара са били инвестирани във възобновяема енергия спрямо около 10 млрд. долара в ядрения сектор“, сочи Андреас Рюдингер, изследовател в Sustainable Development and International Relations Institute в Париж.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
bgMan до: пасъм
преди 1 година
Както си се мотаме и току виж сме пропуснали да ни оберат с нови 30 милиарда.
3
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така е като се мотаме с Беляне :)

Още от Други
Доклад на ООН твърди, че саудитският принц е замесен в убийството на Джамал Кашоги