IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебната система е най-корумпираната институция в България

Проучване на Transparency International показа, че корупцията се е разраснала през последните три години в световен мащаб

16:34 | 09.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Съдебната система е най-корумпираната институция в България

Съдебната система категорично се оказа най-големият източник на корупция в България през последната година, показа последното проучване на Transparency International за тенденциите в корупцията по света през последните три години.

От него става ясно, че корупцията в световен мащаб се е увеличила още повече в сравнение с 2007 г.

Общо 56% от анкетираните от неправителствената организация 90 хил. души от 86 страни по целия свят са заявили, че страната, в която живеят, е станала по-корумпирано място в сравнение с 2007 г.

Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия са посочени като най-корумпираните страни, а след тях се нареждат Китай, Русия и голяма част от страните в Близкия изток.

В България 30% от отговорилите посочват, че корупцията се е разраснала в сравнение с 2007, докато 42 на сто казват, че е останала на същите нива. Според 28% от анкетираните случаите на корупция в страната са намалели.

България освен това е сред страните, където най-малък дял от анкетираните са признали, че са платили откуп през последните 12 месеца - 18%.

От тях най-голяма част са отишли в представителите на съдебната система, а след нея по корумпираност се нареждат държавната администрация и полицията. Най-малко корумпирани са военните и църквата.

В световен мащаб обаче политическите партии са посочени като най-корумпираните институции, като 50 на сто от анкетираните не вярват, че правителствата се борят ефективно за разрешаването на проблема.

В България 48% от участниците в запитването са на противоположното мнение и казват, че действията на сегашното правителството за намаляване на корупцията водят до резултат. 26% посочват, че мерките не променят ситуацията, а други 26% са на мнение, че те са неефективни.

Делът на хората в проучването, признали, че са платили откуп, е 25% в световен мащаб, а полицията е посочена като най-честият получател. За полицията са отишли 29% от всички подкупи, 20% са били за административни лица, а 14% - за представители на съдебната власт.

Хората от Афганистан, Нигерия, Ирак и Индия отчитат най-високи нива на корупция в своето ежедневие. Поне половината от тях заявяват, че са платили подкуп поне веднъж през последната година. В Дания в същото време нито един анкетиран не съобщава за корупция.

Политическите партии отдавна са считани за най-корумпираните институции - те заемат първото място в проучването през 2004 г., като 71% от анкетираните са ги обявили за корумпирани. В доклада за 2010 г. вече 80% ги посочват за корумпирани.

Влошава се и репутацията на религиозните организации, които 53% от анкетираните смятат за заразени с корупция институции. През 2004 г. делът и бил много по-малък в размер на 28%.

Вземането на подкупи е най-рядко срещано в страните от Европейския съюз и Северна Америка с по 5%, въпреки че и в двата региона има увеличение на загрижеността за проблема.

Според анализатори нарастващо безпокойство относно световната финансова криза подкопава вярата на хората в правителствата, банките и икономическите институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 13 години
Стамболов проблема е че ти заслепен партийно и не искаш да разбереш че Бойко не прави нищо за да я промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Стамболов
преди 13 години
Питам се сега какво ще правят известните защитници на съдебната система като гигов, коки(мейси), мрежовикът и други подобни. Казаха ни го от ЕС, казаха ни го и евроатлантическите партньори, казва го и суверенът - българския народ. Но защитниците на корупцията като гигов, коки(мейси), мрежовикът и други продължават да защитават съдебната система - последна и най-здрава опора на мафията. Така е, от комунистическата дружинка не могат без мафията. Но ГЕРБ ще продължи борбата за смазване на организираната престъпност, част от които е и съдебната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още