IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия може да приключи 2016 г. с дефицит от 2%, вместо очакваните 4%

Положително влияние може да окаже подобрената събираемост на данъците

21:05 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Подобрена събираемост на данъците може да помогне за намаляване на бюджетния дефицит на Сърбия с по-бърз темп от очакванията на правителството, съобщава Bloomberg.

С по-добри от прогнозираните приходи през август балканската страна може да завърши годината с дефицит от 2 на сто от брутния вътрешен продукт, а не 4 %, както бе първоначално планирано, обяви Фискалният съвет, независим тричленен състав от икономисти.

И макар че това ще помогне за намаляване на държавния дълг, властите трябва да продължат по пътя на бюджетна консолидация. 

"Очакваното ниво на дефицит през 2016 г.  е достатъчен, за да се спре покачването на държавния дълг спрямо БВП, което премахва непосредствената опасност от криза на публичния дълг”, обясни Съветът, който се избира от парламента. Въпреки това той предупреди, че Сърбия все още е прекалено задлъжняла страна.

Оценката бележи напредък за правителството на премиера Александър Вучич, който обеща да направи основен ремонт на икономиката и да подготви страната за присъединяване към Европейския съюз през 2020 г.

Вучич обеща да намали размера на държавната администрация, да съкрати публичния дълг и да закрие или продаде стотици държавни компании.

„Устойчивостта на фискалните резултати ще зависи главно от решаването на проблема на публичните дружества и завършване на приватизацията на държавните предприятия”, каза още Съветът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още