IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Коронавирусът ще е с нас още дълго време, САЩ да преосмислят финансирането

В Африка пандемията едва сега започва, предупреди генералният директор на организацията

23:10 | 22.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че се надява администрацията на американския президент Доналд Тръмп да преосмисли спирането на финансирането си, но основното му внимание е насочено към овладяването на пандемията и спасяването на човешки животи, предава Ройтерс.

Има „тревожни тенденции нагоре“ в началната фаза на епидемията в части от Африка и Централна и Южна Америка, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Повечето страни все още са в началните стадии на епидемията, а някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да регистрират ново нарастване на случаите“, посочи Тедрос пред журналисти в Женева по време на виртуален брифинг.

„Не се заблуждавайте, остава ни да изминем още дълъг път. Този вирус дълго време ще бъде с нас“, каза той, но допълни, че епидемията в Западна Европа изглежда се стабилизира или намалява.

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува миналата седмица начина, по който СЗО се справя с пандемията, и обяви, че спира финансирането на агенцията на ООН. Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви днес, че САЩ силно вярват, че управляващата Комунистическа партия в Китай отчасти не е съобщила за епидемията от новия коронавирус навреме на СЗО.

„Надявам се, че замразяването на средствата ще бъде преосмислено и САЩ отново ще подкрепят работата на СЗО и ще продължат да спасяват животи. Надявам се, че САЩ смятат това за важна инвестиция – не само помощ за другите, а и за безопасността на САЩ“, посочи Тедрос.

Водещият експерт по извънредни ситуации на СЗО д-р Майк Райън предупреди да не се пристъпва към отваряне на глобалните пътувания твърде бързо и посочи, че това ще изисква „внимателно управление на риска“.

Той отбеляза ръста на заразените в Африка като увеличението с близо 300% на случаите в Сомалия през миналата седмица. „Ние сме в началото в Африка“, каза Райън.

Представителите на СЗО призоваха страните да продължат да инвестират в готовността си, като заявиха, че само 76% имат системи за наблюдение за откриване на случаи.

„Все още има много пропуски в защитата в света и нито една страна не е задействала всичко“, каза Тедрос.
По отношение на критиките, че е трябвало да реагира по-рано, Тедрос защити решението на СЗО да обяви международно извънредно положение, най-високото ниво на тревога, едва на 30 януари.

„Връщайки се назад, мисля, че обявихме извънредното положение в правилния момент и когато светът имаше достатъчно време да реагира“, каза Тедрос и допълни, че тогава е имало само 82 случая на COVID-19 извън Китай и нито един починал.

Джеръми Фарар, директор на глобалната здравна благотворителна организация Wellcome Trust, заяви, че светът ще трябва да се научи да живее с новата болест COVID-19. “Това не е дискретен еднократен епизод. Моето мнение е, че сега това е огромна човешка зараза... Трябва да намерим начини да се справим с нея“, посочи той по време на онлайн брифинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ключовата дума тук е: " финансиране". То *** като тоя на снимката, освен да искат пари, друго не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Не, просто се опитват да обяснят на такива абсолютни тъ,па,нари като теб, защото ти си възможно най големия оли,гоф,рен тук с възможно най де,би,лното мислене (само като ти прочете човек коментарите вижда, че нивото ти на интелект има отрицателна величина), че тази пандемия скоро няма да изчезне, както световната история е доказала, че исторически пандемиите са продължавали по 5-10, че дори и по 15-20 години. И тази пандемия и този вирус няма да изчезне докато:1. Не преболедува цялото население на света (тоест не придобие стаден имунитет).2. Не се измисли лекарство против него.Но когато не сте прочели по една книга през живота си е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ми те са го преосмислили, именно че ще е за още много дълго време, за тва са решили да не се абат повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 3 години
"Кво искат да кажат тези юнаци, ..."====Искат да кажат едно-единствено нещо : Искаме кинти, искаме кинти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Не се заблуждавайте, остава ни да изминем още дълъг път. Този вирус дълго време ще бъде с нас, - ЗАПЛАШВА ТРЪМП МУРГАВЕЛКОТО ОТ СНИМКАТА. АМИ АКО НЕ Е ТОЗИ ВИРУС ЩЕ Е НЯКОЙ ДРУГ С КОЙТО ДА НИ ВКАРВАТЕ В ЕДИН НЕПРЕКЪСНАТ УЖАС ОТ КОЙТО ЩЕ ИМА ПЕЧАЛИВШИ И ТОВА КЕ СА КИТАЙСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МЕДИЦИНСКА ТЕХНИКА И КОНСУМАТИВИ !!!Правилно Дони Тръмп ви е наритал и не ви е дал никакви пари!!Мисля си, че когато в САЩ отмине тази истерия, която е медийно раздухвана от противниците на Тръмп, тогава и света ще осъмни още по добър и по щаслив без едни такива ГРАЧЕЩИ и жадни за пари хищници, използващи страха на хората за да съсипят не само АМЕРИКАНСКАТА , но и световната икономика. ИДВА КРАЯТ НА ТАЗИ ИСТЕРИЯ, КОЙТО ЩЕ БЕЛЕЖИ И НАЧАЛОТО НА ЕДИН СВЯТ ПО ДОБЪР БЕЗ ЕДНИ САМОПОВЯРВАЛИ СИ ДИКТАТОРИ, КОИТО СЕ ОПИТВАТ ЧРЕЗ СТРАХА ОТ НЕВИДИМИЯТ ВИРУС ДА УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТТА НА СВОИТЕ РЕЖИМИ. ВСЯКО НАЧАЛО ИМА И КРАЙ. Колкото по дълъг е той толкова по болезнени ще са промените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Кво искат да кажат тези юнаци, че ''тази болест'' няма да изчезне и ще живеем в една непрестанна параноя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още