IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО не препоръчва съчетаване на ваксини срещу Covid-19

Все още няма достатъчно данни за въздействието на тази практика

20:00 | 13.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Главният научен експерт на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан посъветва хората да не смесват и да не съчетават ваксини срещу Covid-19 от различни производители.

Тя определя това като "опасна тенденция", тъй като са необходими повече данни за въздействието на подобна практика върху човешкото здраве, предава Ройтерс.

"Тук имаме една опасна тенденция", каза на онлайн брифинг Сваминатан. "В държавите ще настъпи хаотична ситуация, ако гражданите започнат сами да решават кога и кой ще си поставя втора, трета и четвърта доза от ваксината", допълва експертът, цитиран от БТА.

Сваминатан определи смесването на ваксини като "неизучена материя", но днес СЗО уточни, че определени данни все пак са налични и се очаква повече информация по въпроса.

Стратегическата консултативна група от експерти по ваксините на СЗО каза през юни, че ваксината на Pfizer може да се използва като втора доза след поставянето на първа доза на препарата на AstraZeneca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
СЗО да прави като вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
сигур е както при питиетата ... мастика-мента-бира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още