IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО поиска дарение от 10 млн. дози ваксини за 20 нуждаещи се страни

Има много държави, които могат да си позволят да дадат, без да нарушат осезаемо имунизационните си планове, заяви генералният директор на организацията

10:59 | 27.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) обяви в петък, че има спешна нужда от 10 милиона дози ваксини срещу COVID, с които да помогне на 20 нуждаещи се държави, и призова международната общност да направи дарение, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Международната система COVAX, която СЗО ръководи заедно с партньори, се нуждае от 10 милиона дози, за да могат тези 20 държави да започнат имунизация на здравните работници и възрастни хора през следващите седмици, каза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус на пресконференция.

Има много държави, които могат да си позволят да дадат дози, без да нарушат осезаемо имунизационните си планове, заяви генералният директор.

Той предупреди, че 10 милиона дози не са много и далеч не са достатъчно, но са едно начало. Ще ни трябват допълнително стотици милиони дози през следващия месец, каза още той.

В началото на годината Гебрейесус даде началото на инициатива за ваксиниране на здравни работници и възрастни хора, което да се проведе навсякъде през първите 100 дни на 2021 г.

До момента 177 държави и територии са успели да започнат ваксинация, според ръководителя на СЗО, благодарение на COVAX, която разпредели над 32 милиона дози ваксина в 61 държави.

До 100-ния ден на 2021 г. остават само 15 дни, а 36 държави все още чакат ваксини, за да започнат имунизиране на здравните работници и възрастните хора, каза още той.

От тези 36 държави, 16 се очаква да получат първи дози през следващите 15 дни. Но други 20 още чакат ваксини. COVAX е готова да ги достави, но не може да осигури наличности, с които не разполага, допълни още директорът.

Както знаете, двустранни споразумения, забрани за износ, ваксинационен национализъм и ваксинационна дипломация предизвикаха изкривявания на пазара, с явно неравенство между търсене и предлагане, каза още той.

COVAX има за цел да достави тази година дози ваксина на 20% от населението на близо 200 държави и територии и включва механизъм за финансиране в помощ на 92 държави в неравностойно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
А то с пари, ама на опитите мишки може и без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 3 години
сиренето е с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още