IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Политизирането на кризата с коронавируса трябва да спре

Тедрос Адханом Гебрейес призова Пекин и Вашингтон да водят честно лидерство, като вземат пример от Съветския съюз и САЩ, които изкореняват едрата шарка през 1967 г.

23:30 | 08.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi</em></p>

Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейес призова за единство и спиране на „политизирането“ на глобалната здравна криза, като конкретно призова Китай и САЩ да покажат „честно лидерство“, съобщава Ройтерс.

Ръководителят на СЗО защити работата на агенцията относно пандемията от коронавирус в сряда, в отговор на критиките и заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Вашингтон може да преразгледа финансирането на СЗО.

Тедрос заяви, че очаква американ ското финансиране да продължи с традиционната двупартийна подкрепа. 

Американските вноски за СЗО през 2019 г. са надхвърлили 400 милиона долара, което е почти двойно повече от втория по големина донор, според данни на САЩ. Уебсайтът на СЗО показва САЩ като основен донор, които допринасят за почти 15% от бюджета на организацията.

„Ние предоставихме на света най-актуалните данни, информация и доказателства“, каза Тедрос, като отбеляза, че в четвъртък ще се навършат 100 дни, откакто Китай за първи път уведоми СЗО за първия случай на „пневмония с неизвестна причина“ на 31 декември.

Тедрос, бивш министър на външните работи на Етиопия, също отхвърли предложението на Тръмп, че СЗО е „ориентирана към Китай“, казвайки: „Ние сме близки до всяка държава“.

В Ню Йорк генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че сега не е моментът за оценка на глобалния отговор на пандемията, като призова вместо това международната общност да се съсредоточи върху солидарната си работа за спиране на вируса.

Тедрос посочи, че агенцията ще проведе обичайната си оценка на резултатите след спешната ситуация и ще извлече поуки за своите силни и слаби страни, като добави: „Ние правим грешки като всички други хора“.

„Моля за единство на национално ниво, без използване на COVID-19 за политически точки. Второ, за честна солидарност на глобално ниво. И честно ръководство от САЩ и Китай“, обобщи Тедрос.

По неговите думи именно най-силните страни трябва да водят останалите.

Тедрос заяви, че Китай и САЩ трябва да следват примера на бившия Съветски съюз и Вашингтон, които стартираха съвместна 10-годишна глобална кампания през 1967 г., чрез която изкореняват едрата шарка, болест, която убива дотогава по 2 милиона души годишно.

Той предупреди: „Ще има още много чували за трупове пред нас, ако не постъпим добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 3 години
баш това имам предвид!Ако само прекъснеш веригата от доставки - търговията с китай щеше да си върви. през проксита, през корумпирани, но нямаше да спре. сега, днеска, кой щи купува "китаска храна" или щи търгува с тех под заплаха на ембарго и на санкции? ТРЪМП получи квот искаше. СЗО - *** на амбициите му. Просто привлече медиите като им подаде стръв на кука и изплаши политиците. Добре организиран план. До войната, ама такава с гърмежи и убиване на врагъ на бойното поле има само един косъм разстояние. Да видим китайската коалиция........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
"Помогнахте на Тръмп да сатанизира Китай" Какво сатанизиране бе, oвчи мозъци! Не беше ли именно Китай откъдето тръгна пандемията? И то защото някой малoyмен китаец решил да си похапне прилеп за закуска. Не бяха ли китайските власти, които криеха за ситуацията в Ухан, докато епидемията не се разпространи неконтролируемо? Не бяха ли пак те, които лъжеха и все още лъжат за истинския брой на заболелите и починалите, така че останалия свят да подцени опасността и да се забави с вземането на мерки? Даже сме прекалено тактични към китайците. Вирусът трябваше да го нарекат "Китайската чума", да се знае откъде е дошла. И следващия път когато това се случи - пълна блокада на цялата държава. Да се отучат да плюскат де що животно намерят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
scott
преди 3 години
Една от СМЕШНИТЕ статии тук!Ало, СЗО, нали изпълнихта препоръките на Бил Гейтс около събилие 201!Тоест, след луда крава, птичи грип, свински грип и африканска болест по свинете, открихте "следващото голямо нещо", което ДА ВИ ОСИГУРИ ФИНАНСИРАНЕТО.По моделът и внушенията на "събитие 201" осигурихте топъл обед на медиите, изплашихте политиците и превърнахте един *** грип в световна "пандемия"-новина. И сега: хър,мър, моля другарко, ние само пръднахме.ВАШТА МАМКА СЗО-СКА! Помогнахте на Тръмп да сатанизира Китай и да прекъсне произведствените вериги за доставки, помогнахте на банкстерите да изтрият 25 трилиона от борсите и да не са виновни ТЕ,а "тотакасистанаотсамосебеси". Всичко е било за пари и за осигуряване на СЛЕДВАЩИЯ РАЗДУТ БЮДЖЕТ! Е, сорка, големите лъжци, наемните убийци и слабоумните бърборковци се ЧИСТЯТ. ОТ КУКЛОВОДИТЕ.СЛЕД УПОТРЕБА. А вас бая си ви употребиха. RIP и се потапяй. не мрънкай кат мавродиев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 3 години
"СЗО: Политизирането на кризата с коронавируса трябва да спре" . Ми то ако не се политизира Няма да има пандемия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 3 години
А кой да поведе света бре - Македония и България ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Тоз пич как реши, че точно САЩ и Китай трябва да поведат света. Май нещо се е притеснил за заплатата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 3 години
Тедрос трябва да бъде арестуван заради фалшифициране на данните за заразените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още