IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Талибаните са готови да обявят правителство в идните седмици

Вече са назначени ръководители на министерствата на общественото здраве и образованието и на централната банка, каза говорител на талибаните

10:44 | 29.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Талибаните съобщиха, че подготвят ново правителство с наближаването на края на евакуацията на американски граждани и очакват резките спадове на валутата и икономическите сътресения, след като завзеха Кабул преди две седмици, да отслабнат.

Основният говорител на движението Забихулах Муджахид каза това пред Ройтерс, докато американските военни се доближават до края на мисията си за евакуиране на американските граждани и уязвими афганистанци и за изтеглянето на войските от летището в Кабул преди определения от президента Джо Байдън краен срок 31 август.

Муджахид осъди среднощен удар с американски дрон срещу бойци на „Ислямска държава“ след самоубийствения атентат в четвъртък близо до летището, като го нарече „ясна атака срещу афганистанската територия“.

Той обаче призова САЩ и останалите западни страни да поддържат дипломатически отношения след изтеглянето си, което очаква да завърши „много скоро“.

Все още не е ясно кога точно ще бъде сформирано ново правителство. Първоначално Ройтерс цитира Муджахид да казва, че съобщението ще бъде направено през идните седмици, но в гласово съобщение по-късно той заяви, че съставът на кабинета ще стане ясен „след една-две седмици“.

В отговор на въпрос дали жени ще бъдат включени в новия кабинет говорителят заяви, че това е въпрос, който ръководителите ще решат и че той не може да прогнозира какво ще е тяхното решение.

Муджахид заяви, че вече са назначени хора да ръководят ключови институции включително министерствата на общественото здраве и образованието и централната банка.

Представители на ООН предупредиха, че Афганистан е изправен пред хуманитарна катастрофа, като големи части от страната страдат от необичайна суша. Икономиката, която беше разрушена след 40-годишни войни, също е изправена пред загубата на милиарди долара чуждестранна помощ след изтеглянето на западните посолства от страната.

Муджахид заяви, че икономическите проблеми ще бъдат смекчени след встъпването в длъжност на новото правителство.

„Спадът на афгана спрямо чуждестранни валути е временен и се дължи на внезапно променената ситуация, той ще се върне на обичайните си нива, след като правителствената система започне да функционира“, каза говорителят.

Междувременно американският президент Джо Байдън предупреди, че нов атентат на летището в Кабул е много вероятен и допълни, че ръководителите на американската армия са го уведомили, че това може да се случи още в неделя, предава ВВС.

Държавният департамент призова всички американски граждани да напуснат района близо до летището заради „конкретна, достоверна заплаха“. САЩ продължават евакуацията, докато последните британски военни и официални лица вече напуснаха Кабул.

При самоубийствен атентат близо до летището в четвъртък загинаха около 170 души. Отговорността за нападението беше поета от местен клон на „Ислямска държава“.

В отговор САЩ нанесоха удар с дрон в Източен Афганистан късно в петък, като заявиха, че при него са били убити двама „видни“ представители на групировката.

„Това не е последният удар. Ще продължим да преследваме всички замесени в омразната атака и ще ги накараме да си платят“, каза Байдън в публикувано в събота комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още