IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТАСС: Победата на Тръмп - нов шанс на отношенията между Русия и САЩ

45-ият президент на САЩ нееднократно се е изказвал положително за руския президент Владимир Путин

17:45 | 09.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров <em>(вляво) </em>и Джон Кери. <em>Източник: архив Ройтерс</em></p>

Външните министри на Русия и САЩ Сергей Лавров (вляво) и Джон Кери. Източник: архив Ройтерс

Сензационната победа на милиардера Доналд Тръмп дава шанс за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва, коментира руската информационна агенция ТАСС. Уважителните изказвания на републиканеца по адрес на Владимир Путин са в ярък контраст с унищожителната критика към Руската федерация от страна на демократа Хилари Клинтън.

В последните години отношенията между САЩ и Русия се намираха на най-ниско равнище от десетилетия насам. Несъгласието на САЩ към руската политика по отношение на Украйна, категоричният американски отказ да приемат Крим като част от Русия, както и дългогодишните разногласия за начина на решаване на сирийската криза доведоха до това, че Кремъл и Белият дом практически загубиха възможност за провеждане на конструктивен диалог.

Именно заради тези факти факторът "Русия и Путин" се превърна в една от главните предизборни реторики на републиканците и демократите при обсъждане на външнополитическите въпроси. И ако обсъждането на личните качества на президента на Русия е било факт и преди, то заплахата от „руския кибертероризъм“, с чиято помощ „Москва уж се опита да повлияе на изхода на президентската кампания, стана нов елемент в тази информационна война", коментира ТАСС.

В разгара на предизборната борба Клинтън дори сравни съвременна Русия с Германия от 30-те години на XX век, обвинявайки Кремъл в опит да наложи своето влияние по целия свят. Заради това тя обещда да изгражда политиката си към Русия, изхождайки от по-нататъшното ожесточение на влиянието на Москва.

„Аз зная, че на този човек (Путин – бел. ТАСС), е необходимо непрекъснато да му се противопоставяме. Подобно на много други хулигани, той се явява човек, на който, ако не му се противопоставите, ще вземе толкова, колкото е по силите му“, заяви Клинтън в интервю пред NBC News в началото на годината. „Ние трябва да проявим повече единство в това да не даваме на Путин да заеме по-агресивна позиция в Европа и в Близкия изток“.

Подобна позиция на предизборните речи в подкрепа на Клинтън зае и действащият президент и неин съпартиец Барак Обама, който редовно критикува Русия и нейния ръководител.

За разлика от конкурентката си Тръмп винаги сравнява Путин и неговата международна политика с действията на съвременната администрация на Вашингтон, намирайки в това сравнение признаци на очевидна външнополитическа слабост на Обама. „Фактът колко много се говори за Путин означава, че той определено се явява много силен лидер за Русия. Той е много по-силен лидер, отколкото нашият президент (Барак Обама – бел. ТАСС). И това е факт. Това не значи, че аз го одобрявам“, заяви Тръмп в хода на телевизионен дебат през март.

При това републиканецът изрази увереност, че критиката по адрес на Путин от страна на демократите може да бъде обяснена с това, че техните лидери допуснаха да бъдат надиграни от Кремъл по ключови международни въпроси, коментира още руската агенция. 

Аз не познавам Путин и никога на съм го срещал. Той не е моят най-добър приятел. Но ако САЩ и Русия се разберат, това би било съвсем нелошо нещо

„Клинтън не обича Путин, защото той я води за носа във всичко. Путин води за носа нея и Обама на всички етапи. Независимо дали става въпрос за Сирия, ракетите, за всичко“, заяви той по време на дебатите на кандидатите на републиканската и демократическата партия в университета Невада в Лас Вегас, щата Невада.

Въпреки че Тръмп нееднократно е посещавал Русия, той нито веднъж не се е срещал с Путин, за разлика от Хилари Клинтън, която в качеството си на държавен секретар на САЩ многократно е водила преговори с руските лидери и дори се е опитала да проведе „рестартиране“ на отношенията с Москва по време на първия мандат на Барак Обама, основната част от който бе по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев.

"Аз не познавам Путин и никога на съм го срещал. Той не е моят най-добър приятел. Но ако САЩ и Русия се разберат, това би било съвсем нелошо нещо“, заяви Тръмп по време на дебати в Лас Вегас.

Експертите смятат, че основният проблем на Тръмп се явява липсата му на опит в държавната администрация (милиардерът Тръмп, за разлика от традиционните кандидати за висшия пост в САЩ, няма опит на изборна длъжност), а също и липсата на опит в областта на външната политика.

Успехът му на тези избори се дължи на сериозната критика към традиционното приемане за американската политика и отказа му да играе по формиращите се в продължение на много десетилетия правила на местния политически елит. Този подход той може да пренесе и на международната сцена, което пък повишава фактора на непредсказуемост в международната политика, коментира още ТАСС.

Същевременно за Русия отказът от възприетите  традиционни правила може да означава и отказ на Тръмп от традиционните предубеждения от страна на Запада в отношенията към Москва и нейната политика.

„Той (Путин – бел. ТАСС) е истински лидер, той здраво контролира стараната си. Но това е друга система. Тя не е задължително да ми харесва. Но в тази система той е лидер и то по-голям от нашия президент в своята система“, заяви Тръмп през септември на форум, организиран от канала NBC News и организацията на американските ветерани от Ирак и Афганистан.

„Аз мисля, че ще имам много, много добри отношения с Путин, и считам, че ще имам много, много добри отношения с Русия“, добави Тръмп на същия форум. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ако се съди по приятелството между Берлускони и Путин , съвсем не би било зле това да се осъществи по някакъв начин и с Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още