IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичните организации насочват все повече финансиране към Югоизточна Азия

Според нов доклад използването на благотворителни и неправителствени организации в региона за подкрепа на тероризма се засилва

13:25 | 10.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Терористични групировки като ИДИЛ все повече насочват финансови средства към Югоизточна Азия, за да финансират терористични действия.

Доклад с оценка на регионалния риск, подготвен от Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините и Австралия, предупреждава още, че използването на благотворителни и неправителствени организации за подкрепа на тероризма се засилва, съобщава Bloomberg. Според оценка на Агенцията за финансово разузнаване на Индонезия – PPATK, чуждестранни средства за над 763 хил. долара са влезли в страната между 2014 и 2015 г., за да финансират тероризма.

„Предвид малкия размер на сумите, нужни за провеждането на смъртоносна атака, дори скромно финансиране от чуждестранни терористични групи създава значителен риск за сигурността на региона“, се казва в оценката. „Трансграничното движение на пари е най-рисковият метод за прехвърляне на терористични средства в региона“.

Според оценката по-пропускливите сухопътни и близки морски граници позволяват на екстремистите и терористичните мрежи в различни части от региона лесното трансгранично прехвърляне на финансови средства, добавяйки, че слабият надзор над паричните контрабандни маршрути утежнява проблема.

Срещата на високо равнище в Бали за борба с финансирането на тероризма, на която присъстват министрите на отбраната на над 20 страни, включително САЩ, Индия, Великобритания и Китай, е първата подобна голяма среща след атаките във Франция, Германия, САЩ и Индонезия по-рано тази година. Самият град Бали бе ударен от терористичен атентат през 2002 г., при който загинаха над 200 души.

Според Скот Стюарт, вицепрезидент по тактическия анализ в базираната в САЩ компания за сигурност Stratfor, макар че регионалната терористична заплаха е намаляла след атаките в Бали, клетките, способни да извършат малки по мащаб атаки, остават проблем.

„Те наистина успяват да изкарат навън много от опитните терористични кадри“, каза Стюарт. Макар че не е нужно много, за да се осъществи малко нападение, казва той, част от ограничаването на тази заплаха е проследяване на финансирането.

„Ако се позволи на парите да влязат свободно, това ще им даде много по-голяма свобода не само да плащат на наемници, а да подкупват официални лица, да придобиват материали, нужни за бомби, да купуват коли, скривалища и други“, каза Стюарт. „Наистина важно е тези парични потоци да бъдат максимално ограничени“.

Докладът призовава за по-дълбоко сътрудничество в разузнаването и за заздравяване на местните и регионалните рамки, за да се подкрепят усилията за борба с финансирането на тероризма. Той предупреждава още, че е трудно малките суми, изпратени като парични преводи, да бъдат разграничени от обикновените трансакции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още