IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Wall Street Journal: ИДИЛ е създала военна база в Либия

Според жителите на Сирт през последните шест седмици много чужденци са пристигнали и са се заселили в града

08:48 | 30.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
The Wall Street Journal: ИДИЛ е създала военна база в Либия

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е засилила сериозно своето присъствие в Либия и е създала нова военна база в град Сирт, който се намира на брега на Средиземно море, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на данни от либийските разузнавателни служби. 

Според жителите на Сирт през последните шест седмици много чужденци са пристигнали и са се заселили в града. 

Възползвайки се от политическата криза в Либия през изминалата година „Ислямска държава“ увеличи контингента си в Сирт от 200 на 5000 души, пише изданието. Според авторите предпоставките за растежа на ислямисткото влияние в Либия са се създали след свалянето на режима на Муамар Кадафи, което е довело до конфликт между различните политически и племенни групи в страната. 



В скорошен доклад на ООН градовете Сирт, Харауа и Нофлия са посочени като райони, където свързани с ИДИЛ групировки са превзели нови територии през последните месеци. От ООН и други организации се чуха предупреждения, че паравоенните формирования се възползват от хаоса в страната, която продължава да е разделена между две съперничещи си правителства. Междувременно международната общност призовава либийците да приемат предложеното им споразумение за мир.

Либия има две правителства от август 2014 г. насам, когато съюз от ислямистки милиции нахлу в Триполи, наложи своя администрация и принуди международно признатото правителство да се изнесе в източния град Тобрук. Преди няколко дни в страната бе убит и местният лидер на ИДИЛ, иракчанинът Абу Набил. Той загина при американски въздушен удар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
Дайте един Нобел за мир на Кадафи по тоя повод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
как така "някаква терористична групировка" ще направи военна база в дадена държава ?!? Това трябва да е виц наистина .... и Сашови "незнаят" ?!? тея брадатите клонинги от къде пари , военно обурудване, военни стратези, чудеса ?!? Как си купуват военната техника с чували им носят парите ли ?!? Кой е доставчика, през коя банка минава това нещо ?!? Teя Сашови са най-големите терористи и фашисти барабар с камиларите на тоя свят, затова такива статии с такова съдържание са пълни г.лупости и за за децата в 6 клас или за някой т.ъп *** кат Стоянчо или khaoто .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Това бисер ли е или виц ?! WSJ да не са запалили по някой холандски фишек или тряя да изпълняват норма там с такива фантасмагории ?!...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още