IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total продължава работата в Иран въпреки опасенията за нови санкции от САЩ

Главният изпълнителен директор на компанията коментира, че е бил наясно колко труден ще е пътят, когато са сключили сделка с Иран

10:02 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската енергийна компания Total планира да продължи разработването на огромно газово поле в Иран въпреки нарастващите опасения, че американският президент Доналд Тръмп може да се опита да накара САЩ отново да наложат санкции срещу Техеран, слагайки край на иранската ядрена сделка, предава Financial Times.

Главният изпълнителен директор Патрик Пуян заявява, че е бил наясно, че пътят ще бъде труден, когато е подписал мултимилиардната сделка през юли за разработването на полето Южен Парс. Това бе първият голям енергиен договор от над десетилетие между Иран и европейска компания.

„Когато подписахме, знаехме, че пътят няма да е лесен“, каза Пуян. „Предпочитам обаче да имам проблем за решаване, но да имам възможността [за работа в Иран], вместо да не съм подписал и да нямам такива възможности“.

Говорейки от Вашингтон, той заяви, че остава „ангажиран да изпълни конкретното споразумение“ за разработването на част от газовото поле Южен Парс, което е най-голямото в света и е общо между Иран и Катар.

Коментарите му се случват в момент, в който Тръмп обмисля дали на 15 октомври да потвърди, че Иран изпълнява ядрената сделка. Ако американският президент не го направи, Конгресът има 60 дни да реши дали отново да наложи санкции.

Миналата седмица иранският външен министър Джавад Зариф заяви за медията, че според него Тръмп няма да потвърди сделката. Пуян обаче коментира, че няма представа дали това ще се случи. „Не знам какво ще реши Доналд Тръмп и не знам какво ще реши Конгресът, така че – стъпка по стъпка“.

Пуян казва, че Total не е усещала натиск от САЩ заради бизнеса си в Иран и допълва, че не е говорил с американски сенатори за дебата около ядрената сделка. „Не съм получавал никакви заповеди от френското правителство. Не съм получавал никакви нареждания от американското правителство. Уважавам факта, че всяка страна си има своя собствена външна политика и, разбира се, взимаме това предвид“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още