Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Три риска за развиващите се пазари: Тръмп, Китай и Фед

Въпреки това при победа на Тръмп облекчената парична политика ще бъде в сила по-дълго време, смята анализатор

Три риска за развиващите се пазари: Тръмп, Китай и Фед

Снимка: Архив, Ройтерс

Китай, Федералният резерв и евентуалната победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ са трите ключови риска, които засенчват положителната перспектива пред развиващите се пазари, смята Абас Амели – Ренани, анализатор на Amundi Asset Management - фонд, управляващ активи от близо 1 трилион долара, цитиран от CNBC.

Ренани, стратег на фонда за нововъзникващите пазари, като цяло е оптимист за бъдещето на активите на развиващите се пазари, но посочи три фактора, които хвърлят сянка върху развитието им.

Победата на Тръмп

Рискът Тръмп, за който Ренани е най-загрижен, се състои в това, че пазарът ще стане прекалено мечи, ако кандидатът на републиканците спечели изборите през ноември.

Реториката на Тръмп е протекционистка и експортно ориентираните развиващи пазарни икономики вероятно ще търгуват с отрицателна бета в случай на победа на Тръмп“, обяснява той.

Още по темата

Въпреки това той добавя, че един от положителните аспекти за рисковите активи, който ще дойде вследствие на президентството на Тръмп, е, че облекчената парична политика ще бъде в сила по-дълго време.

„Това е една Централна банка, която си търси извинения, за да не предприеме агресивни действия, а каква по-добра причина да не пристъпи към действия от несигурността за бъдещата политика“, посочва анализаторът.

Той очаква подобно поведение от страна на Фед да доведе до силно представяне на активите, особено в страни, които задвижват растежа от вътрешни фактори. Освен това, Амели-Ренани очаква Русия да бъде голям геополитически бенефициент на президентството на Тръмп.

Въпреки това анализаторът отбелязва, че Тръмп е изправен пред трудна битка за Белия дом.

Китай

От трите риска, които той посочва, Китай е ключов за средносрочния риск за развиващите се пазари.

Според него „безмилостното“ нарастване на задлъжнялостта на частния сектор на Китай до около 200 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) е притесняващо - първо, заради темпа на растеж и второ, защото дългът е все по-малко ефективен – всяка „единица“ дълг произвежда по-малко растеж. 

Още по темата

Въпреки това анализаторът разкрива два смекчаващи фактора.

"По-голямата част от дълга е вътрешен. Това е страна с голям излишък по текущата сметка, страна с 14% нетни чуждестранни активи, което намалява уязвимостта на Китай значително“, обяснява Ренани.

От друга страна, по думите му по-голямата част от дълга в Китай е квази-държавен дълг. Това са корпорации, които са частично притежавани от държавата. „Ако изобщо има държава с достатъчно силен баланс да поеме този риск, според нас това е Китай“, коментира той.

Анализторът също така отбеляза, че въпреки че се очаква икономическият растеж на Китай да се забави, китайската валута, която е сравнително стабилна спрямо долара през последните няколко месеца, поевтинява с около 10 на сто спрямо кошницата от валути на нейните търговски партньори.

Това трябва да осигури тласък на износа и да смекчи забавянето на растежа, посочва икономистът.

Федералният резерв

Анализаторът изразява загриженост за вероятността Фед изненадващо да предприеме по-агресивна политика в близко бъдеще, но в същото време омаловажава мащаба на риска. 

Още по темата

„Нормализиране на основните лихвени проценти в САЩ не е нова тема. Говорим за това най-малко от 2013 г. Не е като да сме на ръба на апокалипсиса и да не знаем какво ще се случи“, обясни той.

„Нашият най-голям риск е Китай, а след него се нарежда победата на Тръмп като президент“, заяви Ренани, добавяйки, че по-голяма част от реториката на кандидат-президента е негативно насочена към Китай.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

Коментари (3)

5
 
3
 
3
ing5rov до: scott
преди 1 година
Тя е жизнено необходима на САЩа , сума време мина от 1945 г.
4
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
по-голям риск от това Кица да стане президент няма.
1
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
от написаното излиза, че третата световна не е проблем, а актив....

Още от Други
Глобалните сливания и придобивания достигнаха рекордните 2 трлн. долара