IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три риска за развиващите се пазари: Тръмп, Китай и Фед

Въпреки това при победа на Тръмп облекчената парична политика ще бъде в сила по-дълго време, смята анализатор

09:07 | 15.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китай, Федералният резерв и евентуалната победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ са трите ключови риска, които засенчват положителната перспектива пред развиващите се пазари, смята Абас Амели – Ренани, анализатор на Amundi Asset Management - фонд, управляващ активи от близо 1 трилион долара, цитиран от CNBC.

Ренани, стратег на фонда за нововъзникващите пазари, като цяло е оптимист за бъдещето на активите на развиващите се пазари, но посочи три фактора, които хвърлят сянка върху развитието им.

Победата на Тръмп

Рискът Тръмп, за който Ренани е най-загрижен, се състои в това, че пазарът ще стане прекалено мечи, ако кандидатът на републиканците спечели изборите през ноември.

Реториката на Тръмп е протекционистка и експортно ориентираните развиващи пазарни икономики вероятно ще търгуват с отрицателна бета в случай на победа на Тръмп“, обяснява той.

Въпреки това той добавя, че един от положителните аспекти за рисковите активи, който ще дойде вследствие на президентството на Тръмп, е, че облекчената парична политика ще бъде в сила по-дълго време.

„Това е една Централна банка, която си търси извинения, за да не предприеме агресивни действия, а каква по-добра причина да не пристъпи към действия от несигурността за бъдещата политика“, посочва анализаторът.

Той очаква подобно поведение от страна на Фед да доведе до силно представяне на активите, особено в страни, които задвижват растежа от вътрешни фактори. Освен това, Амели-Ренани очаква Русия да бъде голям геополитически бенефициент на президентството на Тръмп.

Въпреки това анализаторът отбелязва, че Тръмп е изправен пред трудна битка за Белия дом.

Китай

От трите риска, които той посочва, Китай е ключов за средносрочния риск за развиващите се пазари.

Според него „безмилостното“ нарастване на задлъжнялостта на частния сектор на Китай до около 200 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) е притесняващо - първо, заради темпа на растеж и второ, защото дългът е все по-малко ефективен – всяка „единица“ дълг произвежда по-малко растеж. 

Въпреки това анализаторът разкрива два смекчаващи фактора.

"По-голямата част от дълга е вътрешен. Това е страна с голям излишък по текущата сметка, страна с 14% нетни чуждестранни активи, което намалява уязвимостта на Китай значително“, обяснява Ренани.

От друга страна, по думите му по-голямата част от дълга в Китай е квази-държавен дълг. Това са корпорации, които са частично притежавани от държавата. „Ако изобщо има държава с достатъчно силен баланс да поеме този риск, според нас това е Китай“, коментира той.

Анализторът също така отбеляза, че въпреки че се очаква икономическият растеж на Китай да се забави, китайската валута, която е сравнително стабилна спрямо долара през последните няколко месеца, поевтинява с около 10 на сто спрямо кошницата от валути на нейните търговски партньори.

Това трябва да осигури тласък на износа и да смекчи забавянето на растежа, посочва икономистът.

Федералният резерв

Анализаторът изразява загриженост за вероятността Фед изненадващо да предприеме по-агресивна политика в близко бъдеще, но в същото време омаловажава мащаба на риска. 

„Нормализиране на основните лихвени проценти в САЩ не е нова тема. Говорим за това най-малко от 2013 г. Не е като да сме на ръба на апокалипсиса и да не знаем какво ще се случи“, обясни той.

„Нашият най-голям риск е Китай, а след него се нарежда победата на Тръмп като президент“, заяви Ренани, добавяйки, че по-голяма част от реториката на кандидат-президента е негативно насочена към Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Тя е жизнено необходима на САЩа , сума време мина от 1945 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Стефчо
преди 7 години
по-голям риск от това Кица да стане президент няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 7 години
от написаното излиза, че третата световна не е проблем, а актив....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още