IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три световни институции призовават за глобално сътрудничество за цифровите валути на централните банки

Последиците от цифровите валути, дори да са предназначени за вътрешна употреба, ще надхвърлят границите, според МВФ, СБ и Банката за международни разплащания

22:39 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Банката за международни разплащания, Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка направиха съвместен призив за глобално сътрудничество в областта на цифровите валути на централните банки, предава Ройтерс.

Понастоящем около 90% от централните банки в света проучват евентуално създаване на цифрови версии на валутите си, което повдига въпроса как ще работят помежду си, допълва информационната агенция.

„Дигиталните валути на централните банки предлагат възможност да започнете на чисто. От решаващо значение е централните банки да вземат предвид трансграничното измерение", коментира Джон Кунлиф, председател на Комисията по плащанията и пазарните инфраструктури и заместник-управител по финансовата стабилност на централната банка на Англия, цитиран от доклад, изготвен за срещата на Г-20 в Италия.

Последиците от дигиталните валути на централните банки, дори само да са предназначени за вътрешна употреба, ще надхвърлят границите", допълва Тобиас Адриан, финансов съветник и директор на отдела за парични и капиталови пазари на МВФ.

В доклада се казва, че улесняването на международните плащания с дигиталните валути на централните банки може да се постигне чрез различни степени на интеграция и сътрудничество, вариращи от основна съвместимост с общите стандарти до създаване на международни инфраструктури за разплащане.

Оперативната съвместимост ще бъде от решаващо значение, докато многостранно сътрудничество също е необходимо за потенциалните макрофинансови последици от дигиталните валути на централните банки, допълва се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още