Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Трише: Състоянието на световните финанси е толкова опасно, колкото и през 2008 г.

Според бившия управител на ЕЦБ задлъжнялостта на нововъзникващите пазари прави световната икономика уязвима

Трише: Състоянието на световните финанси е толкова опасно, колкото и през 2008 г.

Жан-Клод Трише. Снимка: Архив Ройтерс

Състоянието на световните финанси сега е толкова опасно, колкото и през 2007-2008 година, коментира бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише пред АФП, цитиран от БТА. 

"Сега се приема, че масираното свръхзадлъжняване на развитите икономики е било основен фактор за избухване на световната финансова криза през 2007-2008 година", посочва Трише. 

Още по темата

Днес "нарастването на задлъжнялостта - най-вече на частната - в промишлено развитите страни се е забавило, но това забавяне е компенсирано от ускоряването на задлъжнялостта в нововъзникващите пазарни икономики. Именно това прави днес световната финансова система като цяло най-малкото също толкова уязвима, ако не и повече, колкото през 2008 година", допълва финансистът, който от 2003 г. до 2011 г. бе начело на ЕЦБ.

По време на неговото управление европейската финансова институция с централа във Франкфурт бе на първата линия, редом до другите големи световни централни банки от 2007 година, отбелязва АФП.

"Истинското начало на финансова криза, която щеше да опустоши света, аз съзрях на 9 август 2007 г. сутринта, когато бяхме изправени пред пълен срив във функционирането на паричния пазар в еврозоната", спомня си Трише.

Редица сигнали вече говореха за нестабилност на ипотечния пазар в САЩ, но през лятото на 2007 г. събитията ускориха ход и станаха първите фалити в САЩ. Критикувани и отляво, и отдясно след държавната помощ на компаниите за ипотечно рефинансирани Fannie Mae и Freddie Mac, американските власти оставиха Lehman Brothers да потъне.

"Според мен американската изпълнителна власт реши, че няма политическата възможност, в този момент, да се намеси с държавни пари. Тогава аз започнах да се готвя за катастрофата", спомня си Трише.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
0
 
3
redcretin до: ABBA
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Не е, но причината не е в тоя човечец, а в промените в монетарната система :)
2
 
14
 
2
преди 10 месеца
Ма споко ве, янките ше напечатат още шума, баламурниците ше се фъргат да я колекционират - светът тъне в лъжа и демагогия.
Янките казват кое е дълг, кое не, кое става за ядене, кое не, кое е демокрация, кое не, кое е истана, кое не... въобще "сияен град на върха на планината".
1
 
13
 
1
преди 10 месеца
Трише: Състоянието на световните финанси е толкова опасно, колкото и през 2008 г.

A дубруру !!

Още от Други
Великобритания обмисля да наложи санкции на Иран заради задържания танкер