IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо: Канада и Китай ще продължат работа по споразумение за свободна търговия

Клауза в новия договор Мексико-САЩ-Канада обаче може да доведе до известни усложнения

14:22 | 15.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канада и Китай ще продължат да работят заедно по споразумение за свободна търговия, заяви днес канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от Ройтерс.

В новото търговско споразумение между Канада, САЩ и Мексико USMCA, което замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), се посочва, че ако някоя от страните договори споразумение за свободна търговия с т.нар. непазарна страна като Китай, останалите държави членки могат да излязат от споразумението след шест месеца и да сформират двустранно търговско споразумение, припомня БТА.

Тази клауза не ни пречи да правим това, което вече правим, което всъщност е да продължаваме да преговаряме с Китай за окончателно споразумение за свободна търговия, заяви Трюдо пред студенти в Сингапур.

Клаузата, която предизвика противоречия в Канада, отговаря на усилията на президента на САЩ Доналд Тръмп да изолира Китай икономически и да попречи на китайски компании да използват Канада и Мексико като "задна врата" да вкарват продукти в САЩ безмитно.

Има елемент на прозрачност. Трябва да информираме партньорите си как вървят нещата, допълни Трюдо.

Според клаузата от споразумението страните трябва да предупредят останалите две държави три месеца, преди да започнат преговори, които могат да доведат до търговско споразумение с други страна.

Трюдо отбеляза, че вчера е разговарял с китайския премиер Ли Къцян в Сингапур не само по темата за търговските споразумения, а и за човешките права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още