IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трюдо преодоля скандалите и си спечели нов мандат начело на Канада

Премиерът губи мнозинството си, но въпреки това се очаква да състави стабилно правителство с подкрепата на по-малки партии

09:04 | 22.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джъстин Трюдо със съпругата си Софи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джъстин Трюдо със съпругата си Софи. Снимка: Ройтерс

Канадският премиер Джъстин Трюдо спечели втори мандат начело на страната. Победата стана факт въпреки бурята от скандали около министър-председателя, който доказа забележителната си способност да преодолява трудностите, за да остане на власт.

Либералната партия на Трюдо е победител или води в 155 от 338  изборни района в Канада, съобщава Bloomberg. Партията губи мнозинството си в парламента, но все още разполага с достатъчно места за създаване на стабилно правителство с подкрепата на по-малки политически сили.

Най-вероятният партньор на Трюдо ще е пролибералната Нова демократична партия, която се очаква да спечели 25 места в парламента. С това двете партии ще имат заедно 180 места. Прагът за мнозинство в Камарата на общините е 170 места.

По-рано бе съобщено, че по данни на Независимата избирателна комисия при преброени 18 процента от гласовете либералите са начело в 145 изборни района в Канада, срещу 106 за консерваторите на Андрю Шиър, съобщава БТА.

Сепаратистите от Квебекски блок се нареждат трети с 33 места в новия парламент, а лявата Нова демократическа партия е четвърта с 20 места.

Прогнозите са направени след затварянето на изборните бюра във всичките шест часови пояса в Канада.

Макар че загубата на мнозинството е слабост за новия мандат на премиера, резултатите все пак са успокоение за 47-годишния Трюдо, който изкара кампанията си, ударен от редица скандали. От една страна това бе недоволството от справянето му със съдебно дело срещу инженерна фирма от Квебек, от друга, това бяха обвиненията в расизъм заради действия от младежките му години.

Скандалите обаче се оказаха недостатъчни, за да помрачат кампанията на Трюдо, която заложи на представянето му като единствения прогресивен кандидат за премиер, като в същото време наблегна и на дейността му срещу климатичните промени.

Възможността за създаване на относително стабилно правителство не доведе до значителни изменения на пазара. Цената на канадския долар спрямо американския се движи близо до тримесечния си връх от 1,3086 канадски долара. Минути преди 9 ч. българско време стойността на валутата е 1,3082 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още