IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп намекна пак за напускане на НАТО при липса на по-бърз напредък

На 25 май американският президент ще участва в срещата на върха на Алианса в Брюксел

08:21 | 18.05.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от Алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом.

"Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина. Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел, предава БТА.

"Ако нищо не се случи или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност.

По-рано вчера друг служител в Белия дом заяви пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. "Той би искал да остане в НАТО, но няма да го направи, ако НАТО не постигне много по-голям напредък много по-бързо", казал служителят, който също е пожелал анонимност.

След това обаче негови колеги са уточнили, че това е далечна перспектива, добавя АФП.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г. да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище.

Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерът Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП.

Миналия месец Тръмп каза, че НАТО "вече не е отживелица", след като месеци наред в предизборната кампания критикуваше съюзниците от Алианса, че не внасят своя дял в бюджета на организацията и не полагат достатъчно усилия да се борят с тероризма.

На срещата на върха в Брюксел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюзниците да увеличат разходите за отбрана, добавя ДПА.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още