Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Тръмп отново заплаши да наложи допълнителни мита за европейските автомобили

Такава перспектива буди особено голямо безпокойство в автомобилния сектор в Европа, най-вече в Германия

Тръмп отново заплаши да наложи допълнителни мита за европейските автомобили

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново отправи заплаха да наложи допълнителни мита за вноса на европейски автомобили, ако преговорите между Вашингтон и Брюксел не приключат с ново търговско споразумение, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Тръмп каза това пред журналисти, след като в неделя получи доклад от министерството на търговията относно автомобилната промишленост, чието съдържание засега остава поверително.

Още по темата

Връчването на доклада поставя началото на срок от 90 дни - до средата на май - през който Тръмп трябва да реши дали да наложи или не допълнителни мита за европейски автомобили и оборудване. Такава перспектива буди особено големи безпокойства в автомобилния сектор в Европа, особено в Германия.

"Опитваме се да постигнем споразумение. Европейците са корави при воденето на преговори", каза президентът на САЩ, който вчера се срещна с австрийския канцлер Себастиан Курц.

В понеделник Европейският съюз предупреди, че ще отвърне "по бърз начин" в случай на допълнителни американски мита, но че се надява на позитивен изход след сключеното през юли споразумение между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп.

Двамата ръководители се споразумяха да се действа в посока споразумение за свободна търговия, съсредоточено върху промишлените стоки.

От своя страна австрийският канцлер посочи, че Доналд Тръмп и Европейският съюз все още са далеч от постигането на споразумение за избягването на мита върху европейските автомобили.

По думите му двамата с американския президент са имали разногласия по въпроси като търговията и енергийната политика. „Нашите отношения са виждали и по-добри времена“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

„Смятам, че той ще е готов да сключи сделка, а ние в ЕС искаме такава“, посочи Курц след срещата, но допълни, че „позициите са много раздалечени и Белият дом понякога взима решения бързо“, така че не може да се изключи влизането в сила на митата.

В момента няма официални търговски преговори между ЕС и САЩ. Европейските министри на търговията ще проведат днес и утре в Букурещ неофициална среща, за да решат дали да дадат мандат на комисията да започне преговори за промишлените стоки, включващи автомобилостроенето, но не и селското стопанство.

В момента САЩ облагат с мита от 2,5 на сто сглобените в Европа автомобили и с 25 на сто градските високопроходими коли и пикапите. Произведените в САЩ автомобили се облагат с 10-процентови мита в ЕС.

Белият дом обяви в края на май намерението си да наложи мита от порядъка на 25 на сто за вноса на автомобили, за да защити своя автомобилен сектор, символ на американската промишленост.

Тогава Тръмп нареди на министерството на търговията да проведе задълбочено разследване, за да се установи доколко е уместно въвеждането на такива мита и какъв би бил техният обхват, основавайки се на член 232 от американското търговско право. Този член се базира на аргументи, свързани с националната отбрана, за да ограничава вноса на стоки в САЩ.

Според информирани източници заключенията от това разследване са дали положителен отговор на въпроса дали вносните коли представляват заплаха за националната сигурност.

Брюксел вече е подготвил списък с американски стоки на стойност 20 милиарда евро, за които биха могли да се въведат мита, ако Вашингтон реши да вдигне налозите за европейски автомобили.

През 2017 година малко под половината (8,3 милиона) от общо 17 милиона продадени в САЩ коли са били вносни.

Според проучване на института EY мита от 25 на сто върху колите биха стрували 5 милиарда евро на германските автомобилостроители.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики