IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп също е готов на трета среща с Ким Чен Ун

Американският президент се е съгласил, че личните им отношения с китайския лидер са добри

17:47 | 13.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира днес позитивно на готовността на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да се срещнат за трети път, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. Той се съгласи с оценката на Ким, че личните им отношения са добри и също изрази желание за нова среща.

"Съгласен съм с Ким Чен Ун, че личните ни отношения остават много добри, може би "отлични" е още по-точното определение, както и че би било добре да има трета среща на върха, за да можем напълно да разберем какво отстоява всеки от нас", написа Тръмп в Twitter и добави, че с нетърпение очаква деня, в който ядрените оръжия на КНДР и санкциите срещу нея ще могат да бъдат премахнати.

В реч пред пред парламента на КНДР Ким хвърли вината за провала на срещата си с Тръмп през февруари на едностранните искания, които по думите му били отправили САЩ. Но каза, че личните му отношения с американския президент остават добри и той е отворен за идеята за трета среща на високо равнище, ако до края на годината САЩ предложат взаимноприемливи условия за споразумение. 

Междувременно председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун призова в програмна реч за приоритетите на страната всички сили да бъдат насочени към развитието на икономиката, съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от ТАСС.

"В сегашната борба за изграждане на социалистическата държава централната задача на републиката ни е силно укрепване на материалната основа на социализма чрез съсредоточаване на всички сили на страната в икономическото строителство", цитира КЦТА речта на Ким Чен-ун.

Агенцията подчертава, че севернокорейският лидер подробно се спира на различни сфери от народното стопанства - енергетика, добив на полезни изкопаеми, металургия, транспорт, строителство, лека промишленост и селско стопанство. За всяко икономическо направление той дава поръчения какво трябва да се направи, за да се увеличат обемите на произвежданата продукция. Специално ударение поставя върху стоките за задоволяване на потребителското търсене.

"В най-кратки срокове трябва да решим проблемите с храненето и потребителските стоки, които имат решаващо значение за подобряване на живота на хората", подчертава Ким Чен Ун и допълва, че е необходимо и да се ускорят темповете на строителство, "за да се осигурят на хората по-добри и по-цивилизовани условия на живот".

На военната сфера, на която в подобни речи лидерът на КНДР обикновено обръща голямо внимание, в текста на сегашната му реч са отделени само два абзаца, посочва ТАСС.

"Винаги трябва да помним, че мирът се гарантира само със силни въоръжени сили, твърдо да се придържаме към принципите на самоотбрана и да продължаваме да укрепваме отбранителната способност на страната", отбелязва Ким Чен Ун.

КЦТА уточнява, че речта е произнесена на 12 април на първата сесия на новия състав на Върховното народно събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Стар съветски филм: Сватба в МалиновкаПреразказвам:- Атамане, имате ли идейна платформа?- О, да, накъде без платформа, човешки правааа....От народа:- Значи ще грабят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Whitestar
преди 5 години
Нищо не пише за бъдещите предизвикателства пред Сев. Корея - нарастването на индекса човешки права, правото на частна инициатива и развитието на пазарна икономика със свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още