Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Турция може да реши проблема с електричеството на Либия

Властите в Триполи водят преговори с Анкара за възможна доставка на до 1000 мегавата ток чрез плаващи електроцентрали

Турция може да реши проблема с електричеството на Либия

Плаваща електрическа централа на Karadeniz. Снимка: Bloomberg L.P.

Турската енергийна компания Karadeniz Holding води преговори за продажба на електричество с правителството в Либия.

Международно признатата власт в Триполи се е свързала с компанията за покупка на 1000 мегавата ток, съобщиха от базираната в Истанбул Karadeniz. Тя посочва, че нейното подразделение Karpowership разполага с достатъчно плаващи електроцентрали за снабдяване с електричество, ако бъде сключена сделка.

Годините на гражданска война в Либия са нанесли тежки щети на електропреносната мрежа в страната. В същото време не е изненада, че властите в Триполи се обръщат към Турция за помощ – страната бе основен военен съюзник в настъплението срещу атаките на подкрепяния от Русия ген. Халифа Хафтар, който се опита да завладее столицата.

Още по темата

„Либия има дневно прекъсвания на ток от 8 до 10 часа“, посочва Зейнеп Харези, член на Борда на директорите на Karadeniz и ръководител на Karpowership, в имейл. „Готови сме да решим техния проблем с недостига на ток бързо, като изпратим нашите кораби с капацитет от 1000 мегавата към Либия за 30 до 60 дни“, допълни тя.

Karpowership оперира 25 плавателни съда, снабдени с електроцентрали на борда, които използват природен газ, втечнен природен газ или мазут за генериране на електричество, посочва Харези. Компанията основно продава ток на страни в остра нужда.

Турски и либийски министри проведоха преговори по-рано този месец за възстановяването на работата на турските компании в северноафриканската държава, сътрудничество в петролния сектор и земеделието, както и във връзка със споразумението за морските граници между страните, подписано в края на миналата година.

Подписаният през ноември 2019 г. договор събуди притеснения у някои регионални противници на Анкара, че то може да бъде използвано за претенции върху находища на природен газ в Източното Средиземноморие. Арабските поддръжници на ген. Хафтар – Египет и Обединените арабски емирства, обвиняват Турция, че се опитва да подкопае усилията за политическо решение на либийската криза – обвинения, които страната отхвърля.

Междувременно племена в Източна Либия обявиха, че ще подновят производството на петрол от контролираните от тях находища, след като държавната енергийна компания на страната обяви, че след преговори между САЩ и регионални страни може да бъде подновен износът на петрол.

Племената, които блокираха работата на повечето находища в източните части на страната през януари, ще позволят на силите на ген. Хафтар да преговарят с ООН за разпределението на приходите от продажбите, заяви Ибрахим буреба ал Бараси, член на една от групите.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"Годините на гражданска война в Либия са нанесли тежки щети на електропреносната мрежа в страната." Замислям се как допълнителното производство може да реши проблема с преноса. Може само да помогне на крайбрежни градове които са откъснати от доставчиците. Или основното производство е нарушено. Защо не го споменават в статията? И още докато не се постигне мир или поне стабилно примирие нищо не пречи на тези които са разрушавали далекопроводи и централи преди да атакуват и тези плаващи централи?

Още от Други
Световните лидери поставиха единството и общото действие във фокуса на НАТО