IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция официално е поискала от Гърция екстрадицията на военните пилоти

От утре започват изслушванията на военните, след което съдът в южната ни съседка ще се произнесе по молбите им за убежище

15:25 | 18.08.16 г.
Турция официално е поискала от Гърция екстрадицията на военните пилоти

Турция официално е поискала екстрадицията на осемте военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат от средата на юли, съобщава БНР.

Според дипломатически източник искането е било получено вчера и вече е изпратено до Министерството на правосъдието в Атина.

Изслушванията на военните трябва да започнат утре, когато двама от тях трябва да се явят пред комисия.

В края на юли съдът в Александруполис осъди осмината на два месеца затвор за нелегално влизане в страната. В момента те се намират в арест в Атина, където чакат разглеждането на молбите им за убежище. Очаква се процесът да продължи около месец.

Военните твърдят, че ако бъдат върнати в Турция, няма да получат справедлив процес и животът им би бил в опасност.

Турските пилоти се приземиха в Александруполис с боен хеликоптер на турската армия след неуспешния преврат. Те отричат да са участвали в размириците, но се опасяват от чистката, която продължава в страната, заради което поискаха убежище.

Днес премиерът на Турция Бинали Йълдъръм отчете, че задържаните заради опита за преврат в страната са над 40 хил. души, от които повече от 20 хил. са за постоянно в ареста.

Хиляди други служители в публичния сектор – армия, полиция, съдилища, университети, училища и други институции, бяха уволнени по обвинения, свързани с опита за преврат, включително и за връзки с нарочения от Анкара за организатор духовник в изгнание Фетхуллах Гюлен.

С укази на президента Реджеп Тайип Ердоган бяха закрити и хиляди частни фирми, фондации и училища, също уличени във връзки с Гюлен. Издирват се и дипломати и военни, избягали след неуспешния преврат заради опасения от преследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още