IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се нуждае от координирана политика за лихвените проценти

Покупателната способност на турската лира спада като резултат от политическите действия на президента Ердоган, посочи Красимира Паунина

15:14 | 27.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

В момента Турция се нуждае от координирана политика на централната банка по отношение на лихвените проценти и намаляване на политическото напрежение. Това заяви Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в предаването „ В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Покупателната способност на турската лира спада и това е резултат от политическите действия на президента Реджеп Ердоган по отношение на Франция и политиката на централната банка", заяви гостът. По думите на Паунина много трудно можем да кажем, че е в момента се забелязва контролирано обезценяване.

„Заявката, която от Турската централна банка дават, е за подкрепа на икономиката, но чрез действията си в момента създават дисонанс и това се приема негативно от икономическите субекти“, коментира Паунина.

Според нея най-силен в момента ще бъде ефектът върху инфлацията, като тя очаква прогнозите, които централната банка ще публикува през тази седмица, да бъдат за 10-11%. 

Паунина също така заяви, че повечето анализаторите очакват до края на годината ръстът на потребителските цени в Турция да достигне 13%.

"В тези условия е много важна политиката на централната банка, като са необходими строго координирани действия по отношение на лихвените проценти", заяви Паунина.

„Това, което ме притеснява, е политическият отзвук от действията на Ердоган в момента. Не е полезно в такава икономическа обстановка да се реагира така, тъй като това влошава имиджа на Турция на международните пазари“.

Според Паунина изтичането на капитал може да бъде спряно чрез действия в три аспекта. Първият е единна политика на централната банка, която да гарантира, че институцията разполага с достатъчна ликвидност. Вторият е политическа предсказуемост или поне да не се влиза в остри конфликти. И третият са ефективни и навременни стимули за бизнеса.

„Тъй като рисковете са високи, трябва да се подхожда изключително дефанзивно“, каза гостът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още