IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция също се включва в операцията за Мосул

САЩ обвиняват бойците от "Ислямска държава", че използват жителите на града като жив щит и не им позволяват да го напуснат

09:51 | 19.10.16 г. 4
<p>
	Американски войници пристигат във военна база в близост до Мосул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американски войници пристигат във военна база в близост до Мосул. Снимка: Ройтерс

Турция е постигнала споразумение с оглавяваната от САЩ международна коалиция за участие в операцията по отвоюването на иракския град Мосул от от радикалната операция "Ислямска държава". Това съобщи турският министър на националната отбрана Фикри Ъшък, предават ТАСС и Франс прес.

"Постигнахме споразумение със силите от коалицията нашите военновъздушни сили да участват в операцията в Мосул", каза Ъшък, цитиран от Анадолската агенция, предава БТА.

"Без Турция е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул", заяви вчера турският военен министър след заседание на министрите на отбраната на страни от Югоизточна Европа.

Битката за Мосул започна рано в понеделник (16 октомври). В операцията участват сухопътните военни сили на Ирак, както и кюрдските милиции Пешмерга, които водят атаката. В момента иракската армия и кюрдските милиции са на около 30-40 км от града, като правителствените сили настъпват от юг, а кюрдските милиции – от изток. В момента се води битка за иракския град Каракош, който се намира на 32 км от Мосул и е най-големият християнски център в Ирак.

Основните опасения са за населението на града, което към момента е между 600 хил. и 1,5 млн. души, според данни на ООН. Около и над половината от населението на Мосул избяга, след като градът беше превзет от „Ислямска държава“ през 2014 г., и в момента се намира в бежански лагери в региона, който се контролира от иракското правителство.

САЩ обвиняват бойците от „Ислямска държава“, че използват човешки щит на фона на настъплението на иракските сили. Вашингтон допълва, че международната коалиция е успяла да прогони радикалните бойци от 10 села в близост до Мосул с въздушните си атаки, съобщава ВВС.

Според говорителя на Пентагона - капитана от военноморските сили Джеф Дейвис, жители на Мосул са държани от бойци от „Ислямска държава“ против волята им. „Не виждаме никаква промяна през последните дни и хората не напускат града“, коментира той.

Жители на града, с които от Ройтерс са успели да се свържат по телефона, също потвърждават, че „Ислямска държава“ спира хората и дори ги принуждава да отидат в сгради, които е много вероятно да са цели за въздушните атаки на водената от САЩ коалиция.

Междувременно бойците от „Ислямска държава“ успяха да организират няколко самоубийствени атаки срещу кюрдските сили. От милициите съобщават за петима загинали и петима ранени след атака.

В момента багери бързо вдигат стени от пръст около позициите на кюрдските милиции, за да се предотвратят нови жертви от евентуални нови атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
Ама ако трябва да намерят някой, който пише срещу Обонго или някой амер. олигарх, тогава се справят много добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Ае остайса, начи имало било там 5-10к брадати, ония им идват със 100хил. армия - самолети, танкове, ракети, спътници и нищо не могат да направят. Като дядо и ряпа стана работа - са и турците викат. Ще стане работата, кат извикат руските мишки да опънат и те :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
ФАЩ до изборите спешно трябва да покажат как се борят с тероризма, че Килърито не знае вече какво да приказва :] Доналд ще вземе да спечели, а тогава бъдещето става неясно :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още