Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Турският суверенен фонд вече ще може да придобива частни компании

Парламентът даде възможност на фонда да инжектира пари в брой или да придобива контролни дялове в стратегически за страната компании

Турският суверенен фонд вече ще може да придобива частни компании

Снимка: Bloomberg

Турция позволи на своя суверенен фонд за богатство да придобие частни компании, изпитващи трудности. Това е част от поредица от икономически мерки за подпомагане на най-голямата икономика в Близкия Изток на фона на пандемията от коронавирус, информира Bloomberg.

Парламентът на страната гласува в четвъртък да даде възможност на фонда, известен с турската си абревиатура TVF, да инжектира пари в брой или да придобива контролни дялове в стратегически за страната компании.

Още по темата

Законодателството поставя основите на трансформацията в политиката на турското правителство за овладяване на част от икономиката вследствие на пандемията, тъй като все по-голям брой нефинансови предприятия могат да попаднат под прекия контрол на държавата през следващите години. Това би наложило правителството да заеме и да използва средства за спасяване или закупуване на компании - в отклонение на фискалната стратегия от последните две десетилетия.

Законът освобождава фонда за богатство, който за последно отчете стойност на собствения си капитал от 40 милиарда долара през 2017 г., от безброй разпоредби, регулиращи инвестициите му в частни компании.

Той също така вече няма да спазва някои от правилата на Съвета за капиталови пазари, включително тези за сливания и придобивания. Фондът няма да бъде обвързан от разпордбите в търговския закон на страната, които изискваха TVF да компенсира миноритарните акционери за загубите им в рамките на определен период – ако той, като мажоритарен собственик, провежда политики, причиняващи им вреда.

Отчетите на TVF за подфондовете или компаниите, които той може да създаде, ще бъдат представяни  на президента Реджеп Ердоган през август, вместо през юни, както беше досега.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 3 месеца
тука аз прочитам НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, т.е. разните му кражби и разпродажби отиат в канала за рализка от нас дет прайм точно обратното .... как каат комшиите "Да му иам акъла на българина дет му идва след тва" цитат от проф. Христов .... :))

Още от Други
Абу Даби търси местни инвеститори за своята газопреносна мрежа