IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърдото приземяване на Китай ще задълбочи смута на пазарите

2016 г. би била трудна, защото това е сценарий, с който инвеститорите не са свикнали, коментира милиардерът Джорж Сорос

11:06 | 22.01.16 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос по време на Световния икономически форум през 2015 г. <em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос по време на Световния икономически форум през 2015 г. Снимка: Архив, Ройтерс

Китайската икономика е напът да се приземи твърдо – срив, който ще влоши глобалния дефлационен натиск, ще повлече акциите и ще стимулира американските правителствени облигации. Това заяви пред Bloomberg милиардерът Джордж Сорос в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„Едно твърдо приземяване на практика е неизбежно“, заяви той, „Не го очаквам, наблюдавам го.“

Инвеститорът каза, че залага срещу Standard & Poor’s 500, държавите, които произвеждат суровини и азиатските валути, докато купува щатски облигации.

Ефектите от икономическия спад на Китай ще се разпространят в останалия свят, въпреки че политиците на страната разполагат с ресурсите да се справят с вътрешните проблеми, категоричен е Сорос.

Бившият хедж фонд мениджър, превърнал се във филантроп, се присъединява към редица инвеститори, които предупреждават за допълнителни сривове при по-рисковите активи, след като разпродажбите в глобален план изтриха 16 трлн. долара от световните фондови пазари от юни насам и изпратиха цените на суровините до най-ниските им нива от над две десетилетия.

Опасенията за Китай разстроиха глобалните пазари тази година на фона на стихващото инвеститорско доверие в способността на правителството да преструктурира икономиката без да предизвика криза.

Наскоро Сорос отново предупреди за катастрофа като тази, наблюдавана през 2008 г. По време на конференция във Вашингтон през септември 2011 г. той каза, че европейската дългова криза, възникнала заради Гърция, е по-сериозна от кризата от 2008 г. По-рано този месец той повтори тази теза, коментирайки, че глобалните пазари се изправят пред криза, напомняща на тази, която възникна преди повече от седем години.

Въпреки че Сорос не описа своята дефиниция за твърдо приземяване, той зави, че по-точната оценка на текущия икономически ръст на Китай е 3,5%, което е по-малко спрямо последните официални данни за растеж от 6,8% през четвъртото тримесечие.

Сорос добавя, че неустойчивият дългов товар на азиатската страна и отливът на капитали са сигнали за твърдо приземяване. За периода януари-ноември 2015 г. Китай записа отлив на капитали за 843 млрд. долара, сочат данните на Bloomberg Intelligence.

Забавянето на китайската икономика се комбинира с по-ниските цени на петрола и обезценяването на валутата с цел придобиването на конкурентно предимство, като увеличават риска от дефлация по света, смята още Сорос.

С оглед на това 2016 г. би била трудна за пазарите, защото това е сценарий, с който инвеститорите не са свикнали.

Сорос ще бъде изненадан, ако Федералният резерв на САЩ увеличи лихвите отново, след като направи това през декември за пръв път от близо десетилетие въпреки прогнозите на централната банка за още покачвания тази година.

Фед направи грешка с вдигането на лихвите, казва милиардерът, защото очакванията за дефлация вече са тук, а потребителите едва ли ще отговорят на по-ниските лихви по кредитите с ръст на потреблението.

Въпреки че цените на активите могат да поскъпнат за кратко, Сорос не е видял знаци за достигането на класическо дъно на пазарите. „Твърде рано е да се купува“, смята той.

„Тази година ще бъде трудна, а равновесието е в негативна посока“, казва инвеститорът. „Ако имаме истинско дъно, то се тества отново".

Коментар на Виторио Грили, JPMorgan, за големите промени на глобалните пазари вижте във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Кратко представяне на държавната грешка (липса на успешна съпротива срещу регресивно влияние от нямане на пълна стойност на незлатни пари), която подсигурява актуални стопански кризи:http://dalgovrak.blogspot.bg/2016/01/12-1-2016.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
takiteasy
преди 8 години
Грешка, че има..има! Ама в какво се състои...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
takiteasy
преди 8 години
Те работят ама на Баба Станка сиренцето се в брой ще върви! Тя VISA не приема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 8 години
Що пък да ми е изтрит коментара? Резюмирах на кратко какво казва Сорос. Ако не го смятате за подходящо си изтрийте направо статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Интересна ситуация. Толкова много коментари с незачитане на фаталното влияние на прилагана сгрешена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Ето че сега след Сорос и английките медии подеха мотива за 'План Маршал за Европа' (за да ни превърнат в Европейски Щати). За съжаление, не виждам кой може да запази отслабена Европа от подобно развитие, та да четем законите на САЩ и се подготвяме по-отрано (да се адаптираме; четем кое как може да се позаобиколи; и други подобни).http://***.theguardian.com/commentisfree/2016/jan/23/europe-crisis-america-save-us-again-refugees-security-brexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 5
supertrader
преди 8 години
Този се е набълбукал с щатски облигации които ще се сринат когато Китай и другите *** почнат от зор да разкарват техните за да си подкрепят с парите от тях валутите в условия на дефицити които почнаха да правят. Естествено САЩ ще се принудят да качат лихвите на облигациите си и това ще срине още повече доходността на инвестициите при ***, т.е. ФЕД нямат избор и ще качват лихвите и това не е концерт по желание. И ЕЦБ съответно ще трябва да почне да ги вдига макар да си въобразява глупости. Т.е. доходността на запад ще почне да гони 3% и ще надхвърли тази на *** и те ще трябва да връщат пари, като връщането ще бъде съпроводено с повръщане. Догодина *** ще са се изпокарали и Китай ще подпука Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Добре че си се посмял, но на мен мира не ми дава един въпрос! Очето ти естествено синьо ли е или си с цветни лещи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Нормален цикъл на възход на икономиките на С А Щ Европа Великобритания Япония Австралия и Канада..."Хуахахаха...!! Човече, днеска имах ядове и бях кисел, когато влязох тук, но ти успя да ме разсмееш! Да илядиш! хахахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Raudi_castro, само за подкрепа, че след последните години и в Китай общата задлъжнялост е около 300%!, каквато има в страните от Развития Запад!. http://***.bloombergview.com/quicktake/chinas-debt-bombЗасега с нисък дълг са страни като Русия, Иран, Саудитска Арабия, , но всяка от тях по-скоро ще се опитва да оцелява в шоуто, без да има ресурс да поръчва музиката. Голямото диверсифицирането на Nesduhan_trader би дало 'спокойствие' за интересните времена в които навлизаме и съм му благодарен че го напомни тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още