Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Търговска война може да струва 470 млрд. долара на световната икономика

Днес еврокомисарят на търговията Сесилия Малстрьом заяви, че ЕС ще се опълчи на заплахите на протекционистите

Търговска война може да струва 470 млрд. долара на световната икономика

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Пълномащабна търговска война може да струва на световната икономика 470 млрд. долара до 2020 г., сочат изчисления на Bloomberg Economics.

Решението на САЩ да наложат мита върху стоманата и алуминия може да е само началото, тъй като президентът Доналд Тръмп заплашва с още налози, а останалите икономики обещават да отговорят. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом заяви днес, че ще се опълчи на заплахите на протекционистите.

Анализът на Bloomberg Economics предвижда, че ако САЩ въведат 10% данък върху вноса и останалият свят отговори, световната икономика ще се свие с 0,5% до 2020 г. в сравнение със сценарий без мита. Според икономистите Джейми Мъри и Том Орлик това е краен сценарий, „но вече не е невъзможен“.

Те смятат, че подобен ход ще навреди на световната икономика по много начини, на първо място с по-висока инфлация, която намалява търсенето на потребителите в САЩ, а това на свой ред вреди на износа на останалите икономики. При ответни мерки сътресенията вследствие на инфлацията ще бъде усетено и в други страни, което ще се отрази на американския износ.

В резултат на това американската икономика ще се свие с 0,9% през 2020 г. спрямо сценарий без мита. Инфлацията ще се ускори и повечето централни банки в света ще бъдат изправени пред трудния избор между мерки за справяне с по-бързия растеж на цените и по-слабото търсене при търговска война.

Още по темата

Bloomberg Economics смята, че световната търговия може да се свие с 3,7% до 2020 г. спрямо сценарий без мита. Въздействието върху световната икономика ще бъде усетено още тази година, макар и слабо, а растежът ще бъде с 0,2% по-слаб през 2019 г. и с 0,3% през 2020 г.

Мъри и Орлик отбелязват още, че в дългосрочен план световният БВП също ще пострада, тъй като по-слабата търговия означава по-малко конкуренция и повече бариери пред обмена на технологии и идеи. Всичко това намалява производителността и устойчивия ритъм на растеж на световната икономика.

Това опасение беше изразено от мнозина, включително от германския канцлер Ангела Меркел, която предупреди, че никой няма да спечели световен търговски конфликт. Германия е една от страните, към които са насочени мерките на Тръмп предвид излишъка ѝ, а американският президент каза още, че ЕС се отнася много лошо със САЩ в областта на търговията. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Кадър на деня за 22 януари