IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война е основен глобален риск според бизнес лидери

Забавянето на Китайската икономика буди особено притеснение, сочи доклад на Световния икономически форум

16:21 | 16.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заплахата от пълномащабна глобална търговска война и нарастващото политическо напрежение между световните сили са основните глобални рискове, сочи доклад на Световния икономически форум (СИФ), публикуван преди ежегодната му среща в Давос, Швейцария, идната седмица, съобщава Wall Street Journal.

Кибератаките и климатичните промени също са сред големите потенциални опасности, посочени в допитване на организацията сред около 1000 законодатели, представители на академичните среди и бизнес лидери.

През януари 2018 г. президентът Доналд Тръмп наложи значителни мита върху вноса на соларни панели и перални машини, като задейства обещаната си търговска политика с мотото „Америка на първо място“.

Митата, които САЩ наложиха върху вноса на стомана и алуминий, и контрамерките на Пекин доведоха до икономическа безизходица, която според доклада на СИФ е отслабила перспективите за глобалния растеж.

Докладът, който анализира глобалните рискове и тенденции в идните 10 години, посочва, че глобалният икономически растеж явно е достигнал пика си, а забавянето на китайската икономика предизвиква особено притеснение.

През октомври Международният валутен фонд посочи нарастващите бариери пред търговията и снижи прогнозата си за глобалния растеж през 2019 г. с 0,2% заради забавянето на американската и китайската икономика.

„Ние просто нямаме сили да се справим със забавянето, до което може да ни доведе настоящата динамика“, казва Борге Бренде, президент на СИФ.

Икономическата политика, която преди време позволяваше на конкуренти да се възползват взаимно от търговските си отношения, сега „често е смятана за инструмент за стратегическа конкуренция“, се казва в доклада.

“Търговията е двигател на растежа“, заяви Бренде на пресконференция по повод представянето на доклада. Но тази тенденция отслабва, така че „идните месеци ще бъдат много важни за изграждане на доверие“, допълни той.

„Най-големият риск е липсата на желание за сътрудничество – той не се смекчава“, отбеляза ръководителят на СИФ.

В понеделник президентът Тръмп заяви, че Китай усеща болката от американските мита и изрази оптимизъм за постигане на търговско споразумение, но преговорите между двете страни до момента все още не са довели до конкретни резултати.

Търговските спорове между САЩ и съюзниците им също зачестиха.

Администрацията на Тръмп заплаши Европа с мита върху автомобилите, като заяви, че износът на коли може да създаде риск за националната сигурност. САЩ и Европейският съюз ще проведат преговори в областта на търговията по-късно тази година, но имат различни цели в преговорите, което засилва възможността за ново трансатлантическо напрежение. През октомври след трудни разговори САЩ, Мексико и Канада постигнаха ревизирано търговско споразумение, заменящо НАФТА, което управляваше търговията на континента от 1994 г. насам.

Но митата върху американския внос на стомана и алуминий и ответните мерки на Канада и Мексико остават неразрешени и разговорите продължават.

Разхлабената киберсигурност, която води до масови измами и кражби на данни също е смятана за значителен глобален риск от участниците в допитването за целите на доклада. Нерегламентираният достъп до данни засегна милиони хора в света през 2018 г. „Потенциалната уязвимост на важна технологична инфраструктура все повече се превръща в проблем на националната сигурност“, става ясно още от доклада.

Именно докладът трябва да очертае дневния ред на форума в швейцарския ски курорт Давос, където се събират глобални политически и корпоративни лидери.

Геополитическите разделения “ще усложнят всеки опит за намиране на консенсус за дръзките опити за преосмисляне на глобалния капитализъм“, отбелязват авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Световната икономика преминава на ръчно управление.Това означава, че много "рамки", регулации и правила ще бъдат заместени от директни договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още