IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Куба е намалял с над 40% през 2015 г.

Страната отчита спад на износа и вноса с общо 4,2 млрд. долара през миналата година

10:45 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Завод за производство на никел в Източна Куба, Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Завод за производство на никел в Източна Куба, Архив, Ройтерс

Куба отчита спад на износа и вноса с общо 4,2 млрд. долара през 2015 г. и понижение на търговския излишък с 1,6 млрд. долара (40%) на фона на ниските цени на суровините и кризата във Венецуела, съобщава Ройтерс.

Куба преструктурира голяма част от външния си дълг през последните години, но доставчици и джойнт-венчър партньори казват, че страната не успява да плаща навреме.

Данните на националната статистическа служба показват, че през миналата година изнесените стоки и услуги са на стойност 14,9 млрд. долара, а вносът е в размер на 12,6 млрд. долара. За сравнение, през предходната 2014 г. износът е бил за 17,8 млрд. долара, а вносът - за 13,9 млрд. долара.

Въпреки ръста на приходите от туризъм и телекомуникации изнесените стоки намаляват с 1,5 млрд. долара, а приходите от предложените услуги зад граница са с 1,3 млрд. долара по-малко.

Президентът Раул Кастро заяви през юни, че по-ниските цените на суровините се отразяват негативно на износа на никел, рафинирани петролни продукти и захар. Намаляват и приходите от продажба на професионални услуги в страни като Венецуела и Ангола.

Кастро обяви и спад на доставките на петрол от Венецуела.

Очакванията на правителството са кубинската икономика да нарасне със само 1% през 2016 г. в сравнение с ръста от 4% през миналата година. Някои кубински икономисти дори не очакват растеж.

„Ситуацията се развива все по-зле с всеки изминал ден“, заявява финансов експерт, цитиран от Ройтерс, без да бъде назован по име заради забрана да говори с журналисти без разрешение.

Сривът на цените на петрола засяга Куба по силата на условията на петролната сделка на страната с Венецуела. Куба получава петрол, а в замяна изпраща кубински специалисти във Венецуела. Около 30 хил. лекари и медицински сестри плюс още 10 хил. професионалисти от други сфери са изпратени във Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още