Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Търговският спор между САЩ и Китай засегна европейското земеделие

Реформата на ОСП и Брекзит също внасят несигурност

Търговският спор между САЩ и Китай засегна европейското земеделие

Снимка: pixabay.com

Търговският спор между САЩ и Китай, Брекзит и реформата на европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) са факторите, които внасят несигурност в земеделието. Това коментира д-р Джулиан Бинфийлд от Университета в Мисури на форум за развитието на земеделието в София, организиран от Института за аграрна икономика.

Тази година нещата са много по-несигурни спрямо предишни години, коментира той и припомни понижените цени в резултат на увеличените добиви. За някои култури поради тази причина се очаква цените да се понижат още.

Основният проблем идва от търговския спор между САЩ и Китай, който е основен и важен пазар за американските фермери. В момента цените на китайския пазар се повишават, докато в САЩ, особено при соята, се понижават.
Това оказва потискащ ефект върху други пазари, включително европейския, коментира д-р Бинфийлд.

Вероятно дори без търговския спор щяхме да наблюдаваме спад на цените заради големия ръст в производството на соя, най-вече в САЩ и Южна Америка, коментира Бинфийлд. От друга страна, според него това може да е добра новина за животновъдите заради цената на фуражите. Като цяло волатилните цени ще се окажат предизвикателство за фермерите.

При зърнените култури цените ще се повишават в Европа основно заради заради сушата в последните години.

Бинфийлд отбеляза, че има несигурност по отношение на политиката за биогоривата на всички основни световни пазари: САЩ, Китай и ЕС.

Според него „Брекзит няма да повлияе значително върху цените на стоките, но няма как да сме сигурни“. Като цяло излизането на Великобритания от ЕС според него ще се отрази на пазара на месни и млечни продукти.

Съветникът по земеделие към холандското посолство Ари Фелдхаузен припомни пред участниците във форума, че с нарастването на населението, климатичните промени и засилващата се урбанизация производството на храна трябва да става все по-ефективно. Той коментира, че новата визия на Холандия за агросектора е кръговото земеделие, което се вписва добре в европейската тенденция за развитие на кръгова икономика.

Как ще се развива земеделието след 2020 година и какви промени да очакват фермерите в Общата селскостопанска политика (ОСП)? Какви са възможностите за дигитализация в сектора? Разберете на 9 ноември по време на събитието „Клуб Инвестор – Агробизнес.
По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Двуличието на петролните компании по отношение на климата