IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори между Вашингтон и Пекин навлизат в нова фаза

Китайският вицепрезидент Лю Хъ пристигна в САЩ за подновяване на преговорите

17:41 | 29.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американско-китайските търговски преговори ще навлязат в ключова фаза тази седмица. Китайският вицепрезидент Лю Хъ пристигна във Вашингтон за преговори с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и американският министър на финансите Стивън Манучин, пише Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА.

Двете страни се опитват да преодолеят дълбоките си различия по китайските търговски практики и действията на Пекин в областта на интелектуалната собственост, промишлените субсидии и пазарния достъп. Целта е да се избегне увеличаване на американските мита за китайските вносни стоки от 2 март.

През пролетта на 2018 година САЩ отхвърлиха някои първоначални предложения на Китай да купува повече американски стоки, като Вашингтон предпочете да продължи с митата. През декември в Буенос Айрес Тръмп и Си Дзинпин се споразумяха да преговарят по структурни проблеми, включително "принудителното прехвърляне на технологии, защитата на интелектуалната собственост, немитническите бариери, кибер намесите и кибер кражбите, услугите и селското стопанство", съобщи в изявление Белият дом.

По тези въпроси обаче имаше малък напредък при преговорите на експертно равнище в Пекин по-рано през януари. Китайските представители предложиха големи покупки на американски стоки, за да се намали американският търговски дефицит с Китай за период от няколко години.

Дали американските представители ще приемат сделка, основаваща се главно на покупки?

Тръмп е оптимист за постигане на сделка, като отбелязва, че отслабването на китайската икономика стимулира Пекин да преговаря. Съветниците на президента обаче изтъкват, че той няма да смекчи исканията си Китай да направи структурни реформи в областта на интелектуалната собственост и свързани с нея проблеми.

Някои представители на администрацията на Тръмп, включително министърът на търговията Уилбър Рос, се опитаха да поохладят очакванията за тазседмичните срещи, като отбелязаха, че двете страни са много далеч от изглаждането на различията в търговията.

Ключово искане на САЩ е да бъде създаден механизъм за редовно отчитане на китайския напредък по изпълнението на обещанията за реформи - план, който ще поддържа постоянна заплахата от американски мита.

Какви могат да бъдат евентуалните резултати от разговорите тази седмица?

Двете страни могат да отчетат известен напредък към евентуално споразумение. Поредна "задънена улица" по основни структурни проблеми обаче би била възприета като отрицателен сигнал за възможността да бъде постигнато споразумение до март, а инвеститорите ще се готвят за ново повишаване на митата.

Търговските преговори все пак често трудно се побират в определените срокове и е малко вероятно да има окончателни резултати преди края на февруари, а всяко евентуално споразумение ще трябва да бъде одобрено от Тръмп и Си Дзинпин. Ако бъде постигнат достатъчен напредък, двете страни също така могат да решат да удължат сроковете и да продължат да преговарят, както често се случваше миналата година при разговорите за модернизиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още