IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските войни не са единственият риск за икономиката

Съществува сериозна заплаха за повишение на митата на вносните автомобили от Европа, предупреди Виктор Йоцов

10:24 | 28.02.19 г. 1
Търговските войни не са единственият риск за икономиката

Очакванията и прогнозите, че световната икономика ще се забавя започнаха още след третото тримесечие на миналата година. Заоблачава се. Дали това ще доведе до буря, дали това ще е само леко преваляване, предстои да видим. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, по повод доклада на Economist Intelligence Unit за политическите, финансови и военни заплахи пред света и очертаните там 10 риска за световната икономика през 2019 г.

Като основна заплаха Йоцов посочи търговската война между Китай и Америка, в която според него може да се включи и ЕС, ако Тръмп наложи мита на вноса на европейки автомобили в САЩ, а Европа отвърне с контрамерки.

Предположението на доц. Йоцов е, че това ще се случи, а американците имат основание да го направят. „Има абсолютна неравнопоставеност на третирането на вносните коли от Европа в Америка и от Америка в Европа. Разликата в митата е два, ако не и повече пъти“. 

Според него новите стандарти за емисиите дават отражение не само на енергийния сектор, а и върху спада на автомобилостроенето в Германия заради повишените разходи. По думите на преподавателя тези разходи са оправдани, но заради тях ще претърпим известни икономически загуби.

Мнението на проф. Виктор Йоцов за митата е, че те не са голям фактор за световното развитие, защото капиталът доста бързо се движи в различни точки на света.

„Световната банка, и МВФ, и други международни институции понижават прогнозите си за бъдещето. На този етап не се предвижда някаква рецесия, на този етап се предвижда забавяне“, смята той.

Economist Intelligence Unit класира като втори рисков фактор вероятността задлъжнялостта на американския корпоративен сектор и риска тя да доведе до рецесия в САЩ.

Според проф. Йоцов има голяма вероятност политическата и финансова нестабилност в Италия да доведе до банкова криза в страната. „Една криза там, особено банкова, със сигурност ще бъде негативна за нашия износ, който в последно време изпитва затруднения“.

Другият голям риск е Brexit. По думите на Виктор Йоцов излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до хаос. Следващият рисков фактор, за който предупреждават от Economist Intelligence Unit, е вероятността да се появи проблем с доставките на петрол, оттам цената на суровината да поскъпне драстично на международните пазари и това да се отрази негативно на икономическия растеж.

Забавянето на китайската икономика също се посочва като голям риск за световното развитие.

Вчера Министерството на икономиката даде сигнал, че няма да се постигне заложеният ръст от 3,7% в бюджета, а по-скоро 3,2%. По думите на доц. Йоцов това значи, че има забавяне и в нашата икономика, като причините са забавянето в износа към други страни, малкото инвестиции у нас и демографският проблем, заради който работната ръка в България сериозно намалява.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 5 години
Нищо ново всъщност. Остава само да видим дали, кое и доколко ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още