Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Учени: Теорията за изтичане на Covid от лаборатория не може да бъде изключена

Необходими са повече разследвания, за да се определи произходът на пандемията, посочват 18 учени в писмо до списание Science

Учени: Теорията за изтичане на Covid от лаборатория не може да бъде изключена

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Произходът на новия коронавирус все още е неясен и теорията, че той е причинен от изтичане на лаборатория трябва да се възприеме сериозно, докато не се проведе строго разследване, ръководено от данни, което доказва, че е погрешно, коментира група водещи учени, цитирани от Ройтерс.

COVID-19, който се появи в Китай в края на 2019 г., уби над 3,3 млн. души и струва на света трилиони долари загубени доходи, както и сериозни нарушения в нормалния живот на хората.

„Все още са необходими повече разследвания, за да се определи произходът на пандемията“, казват от групата от 18 учени, сред които са Равиндра Гупта, клиничен микробиолог от университета в Кеймбридж, Джеси Блум, който изучава еволюцията на вирусите в Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън, Дейвид Релман, професор по микробиология в Станфорд.

"Теориите за случайно освобождаване от лаборатория и зоонозното разпространение остават жизнеспособни", казват учените в писмо до списание Science.

Авторите на писмото твърдят, че разследването на Световната здравна организация (СЗО) за произхода на вируса не е направило "балансирано съображение" на теорията, че той може да е произлязъл от лабораторен инцидент.

В заключителния си доклад, написан съвместно с китайски учени, ръководен от СЗО екип, който прекара четири седмици в района на Ухан през януари и февруари, казва, че вирусът вероятно е бил предаден от прилепи на хора чрез друго животно и че изтичането от лаборатория е изключително малко вероятно като причина.

Има безброй различни идеи за произхода на вируса, включително поредица от конспиративни теории.

„Трябва да приемаме сериозно хипотезите както за естествените, така и за лабораторните ефекти, докато не разполагаме с достатъчно данни“, казват учените и добавят, че трябва да се проведе интелектуално строго и безпристрастно разследване.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
НАТО предупреди за "системни предизвикателства" заради агресивното поведение на Китай