IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унищожителният възход на ИДИЛ

2015 г. се превърна в най-активната и унищожителна година за терористичната организация

12:43 | 03.01.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Стотици жертви и хиляди ранени. Това е резултатът от десетките атентати, извършени от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) само за 2015 година. Нападенията са къде ли не – от единия край на Близкия изток в Йемен до другия в Алжир, да не говорим за Европа, където атаките започнаха още на 7 януари с нападението срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо" (макар че отговорност за терористичния акт реално така и не бе поета, твърденията са, че това е дело на ИДИЛ). Един от последните атентати – отново в Париж на 13 ноември, отне живота на 137 души и рани други 368. 2015 г. се превърна в най-активната и унищожителна година за ИДИЛ, изненадвайки дори анализаторите, които все пак предвиждаха тя да се превърне в сериозна заплаха.

През първата половина на годината терористичната групировка действа основно на регионално ниво. Самоубийствени атентати и организирани групови нападения в Тунис, Йемен, Афганистан, Ирак, Кувейт, понякога на няколко места в един и същи ден, отнемат живота на десетки и предизвикват публично възмущение и призиви за по-сериозна намеса и унищожаване на групата. Разрушават се древни градове и артефакти в Сирия и Ирак, отвличат се беззащитни и невинни хора.

Редица разузнавателни служби започват постепенно да осъзнават каква сериозна заплаха не само за региона, но и за цял свят представлява ИДИЛ. През юни германското разузнаване излиза с доклад, според който заплахата от ислямистки тероризъм в Европа ще продължи да расте, докато радикалната групировка запазва контрола на т.нар. свой халифат в Сирия и Ирак. Обявяването на халифата и военните успехи на ИДИЛ създават атмосфера на еуфория сред европейските джихадисти, което води до постоянно нарастваща вълна на подкрепа за терористите, се посочва още в документа.

Светът обаче вероятно осъзнава реалния размер на заплаха от ИДИЛ едва на 20 юли, когато 27 души загиват и към 100 души са ранени при бомбено нападение в град Суруч, Югоизточна Турция. Няколко дни по-късно Турция започна въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, докато в същото време даде съгласието си американските военни сили да осъществяват въздушни удари срещу „Ислямска държава“ от бази в страната. За Анкара това бе сериозен завой в политиката, който отбелязва крайъгълния камък в координацията по отношение на ударите срещу ислямистката групировка.

Малко по-късно Турция и САЩ официално се споразумяха за създаването на буферна зона, свободна от “Ислямска държава”, в северните райони на Сирия. За Анкара и Вашингтон това означаваше повече стабилност по турско-сирийската граница. Администрацията на президента на САЩ Барак Обама реши да предостави и въздушно прикритие за сирийските бунтовници, които обучава за борба с бойците от ИДИЛ, ако те попаднат под атака от страна на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Изненадващо през август Кремъл започна да прокарва на международната арена нов план за борба срещу ИДИЛ. Идеята бе да бъдат обединени всички заети в бойни действия "по земя" срещу терористичната групировка, докато САЩ и съюзниците им в сегашната коалиция продължават да бомбардират ислямистите от въздуха. Според руски дипломати по суша трябва да ги атакуват пък войските на Башар Асад, воюващата с него светска опозиция, сирийските и иракските кюрди, а накрая - и редовната армия на Ирак.

Планът обаче породи сериозни въпроси, като например кой е новият елемент в него. Москва реално предложи коалиция между партньори, които бездруго вече си сътрудничат по принуда. Единствената сила, невключена към момента, е светската опозиция в Сирия, за която Башар Асад си остава враг, страшен поне колкото ИДИЛ. Друг въпрос засяга участието на Иран, а третият очевиден проблем в "плана на Путин" е ролята на кюрдското опълчение, което силно дразни Анкара.

Постепенно действията на света срещу ИДИЛ все повече се засилват. В началото на септември френският президент Франсоа Оланд също даде заповед за началото на подготовка за въздушни удари срещу ИДИЛ в Сирия. „Разполагаме с доказателства, че бойци на "Ислямска държава" от Сирия готвят атаки срещу редица страни, сред които и Франция", поясни тогава държавният глава. Същевременно той изключи засега възможността за изпращане на сухопътни войски в страната.

До онзи момент френските военновъздушни сили участват от почти година в ударите на водена от САЩ коалиция срещу ИДИЛ. Франция бе и първата държава, която се включи във коалицията за удари срещу позиции на джихадистите в Ирак, но се въздържаше от подобни действия в Сирия заради опасения, че това може да облагодетелства режима на Башар Асад.

Слуховете, че Русия пък е разположила военни и самолети в Сирия в подкрепа на режима на Асад, предизвикаха коментари дори от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предупреди, че всяко засилване на подкрепата за режима на Башар Асад ще задълбочи конфликта. Малко по-късно Русия обяви, че военни сили ще участват в операция в Сирия в подкрепа на правителствените войски. Кремъл продължи да твърди, че правителството на Сирия трябва да се включи във всеобща световна борба с ИДИЛ. САЩ и регионалните врагове на Асад обаче виждат президента на Сирия като част от проблема.

Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 29 rate down comment 4
Forester
преди 8 години
Слабичка статия, неуспешно опитваща се да миксира правилните опорни точки по проблема с откровени неистини и умишлено пропускане на неудобни факти за ИДИЛ и войната в Сирия. По-важното е, че е тона на световните господари и че девойката си е изкарала първата надница за 2016 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 6
LaCosta
преди 8 години
Статията е папагалско повторение на масово разпространяваните в западните медии манипулации и дезинформации относно създадената и поддържаната от западните сили ИДИЛ. Stefan333 по-долу го е написал много ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Няма нищо учудващо във възхода и след като зад него стоят редовните армии и служби на целия запад +Турция и близките петролни монархии. И малко дете би го предвидило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 48 rate down comment 8
stefan333
преди 8 години
Тошкова ти си заправила да напишеш най важното ! Написаното от теб е пълен абсурд ! Цял свят разбра че Турция никога не е бомбандирала ИД а и до момента търгува с краденият петрол и финансира ИД. Целият свят рабра че Турция бомбандира позициите на кюрдите който се сражават срещу ИД и по този начин Турция подържа ИД . Целия свят разбра че единствено Руските въздушни удари разориха ИД и я принудиха да освободи много окупирани градове а само ти Тошкова не си разбрала това???? Тошкова с това ци-ганско име има голяма вероятност да си продръжник на ИД в редовете на инвестор защото всичко написано от теб е лъжа и неистина. Съветвам ви да се извините публично пред читателите на ИНВЕСТОР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Наврете си ги там , дето ше ви достави най голямо удоволствие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Барака тренира 50 бунтовника за 2 години и голямо прикритие им осигури - да изнасят безпроблемно нафтата към турция. И са като гласуваха да се продава американска нефт, познай от турските пристанища колко американска нефт се натовари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
http://***.dnes.bg/world/2016/01/03/trymp-obvini-obama-i-hilari-klintyn-che-syzdali-id.288394"Те създадоха ИД. Хилари Клинтън създаде ИД съвместно с Обама", каза Тръмп. Браво , Доналдът е достоен мъжага...не е хомос и има топки да каже истината !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
аре турете неква друга снимка, че тоя и без тва е при Аллаха вече .... както и неговите събратя .... нема вече Идили Педили и други такива :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"...А след като от повече от година виждаме как великите сили не намират желание да преодолеят различията си и да направят компромиси, намирането на решение в близко бъдеще става все по-малко вероятно." Ами ако Русия не се беше включила всичко щеше да е по мед и масло , а !Ударите срещу ИД щяха да бъдат "строго съгласувани" и петролецът щеше да си върви по план ! Нямаше и атентати да има ...въобще рахат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още