IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Бразилия започна поредният „анти-Давос“

Участниците в него призоваха за борба с капитализма като източник на икономически кризи, неравенство и екологични проблеми

10:54 | 25.01.12 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В бразилския град Порту Алегре тази нощ започна поредният Световен социален форум, наричан често и „анти-Давос“, тъй като възникна преди 11 години като антипод на форума в Швейцария, събиращ световно признати експерти, бизнес лидери и представители на управляващите кръгове от развитите страни, съобщи ИТАР-ТАСС.

Съставът на участниците в Бразилия пък е доста пъстър – представители на профсъюзи и леви политически партии, защитници на човешките права и на околната среда, пацифисти, активисти на женски движения и борци за правата на сексуалните малцинства.

В първия ден на форума 15 000 демонстранти преминаха по улиците на Порту Алегре с лозунги и призиви за борба с капитализма като източник на икономически кризи, неравенство и екологични проблеми.

„99% от жителите на Земята срещу 1% богати“, „Днес Гърция – утре която и да е друга държава на нашата планета“, можеше да се прочете върху лозунгите. Природата обаче коригира плановете на демонстрантите, след като над града се изля проливен дъжд, принудил антиглобалистите да прекратят преждевременно мероприятието.

Специфичното за настоящия форум е повишеното внимание върху екологичните проблеми и борбата с финансовата криза. Това е свързано с факта, че антиглобалистите възнамеряват да започнат в Бразилия подготовката за алтернативната „среща на високо равнище на народите“. Тя трябва да се проведе през юни в Рио де Жанейро успоредно с конференцията на ООН по въпросите на устойчивото развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Как някой не е написал още, че дъждът не е бил случаен? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още