IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Саудитска Арабия е предотвратен опит за държавен преврат

Арестите на двама членове на кралското семейство консолидират властта на престолонаследника Мохамед бин Салман

10:25 | 07.03.20 г. 1
<p>
	Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман. Снимка: EPA/БГНЕС

Властите в Саудитска Арабия са задържали две от най-видните фигури в кралството за предполагаем опит за държавен преврат. Ходът консолидира още повече властта на сина на краля, престолонаследника Мохамед бин Салман, и отстранява негови конкуренти за трона, съобщават запознати източници, цитирани от Wall Street Journal.

Арестите са били извършени рано вчера, когато охранители от кралския двор, облечени в черно и с маска на лицето си, пристигнали в домовете на двамата мъже, арестували ги и обискирали жилищата им, съобщават запознати източници.

Принц Ахмед бин Абдулазиз ал Сауд, брат на крал Салман, и принц Мохамед бин Найеф бин Абдулазиз ал Сауд, племенник на краля, са обвинени в държавна измяна, допълват източниците. Охранителите арестували и един от братята на Мохамед бин Найеф.

Саудитският кралски двор е обвинил двамата мъже в заговор за преврат с цел свалянето на краля и на престолонаследника, съобщават запознатите източници.

Двамата принцове бяха претенденти за трона, а сега са заплашени от доживотен затвор или екзекуция, казват източниците. Не са известни подробности за предполагаемия опит за преврат.

Принц Ахмед и принц Мохамед са заемали поста министър на вътрешните работи – влиятелна позиция, която им предоставяше контрола върху бойните части и голямата разузнавателна служба на Саудитска Арабия. Принц Мохамед поддържаше тесни връзки с американското разузнаване и беше уважаван заради познаването на сигурността и терористичните заплахи в Близкия изток. Но през последните няколко години позицията им в кралското семейство отслабна на фона на консолидацията на властта на крал Салман и определянето на сина му Мохамед бин Салман за престолонаследник и фактически ръководител на кралството.

Арестите отстраняват двама души, които можеха да съперничат на Мохамед бин Салман за трона, ако 84-годишният крал Салман почине или реши да абдикира. Мохамед бин Найеф беше първи в реда за наследяване на трона до 2017 г., когато Мохамед бин Салман беше предпочетен пред него.

Години наред Мохамед бин Найеф беше доверен контакт на американските служби за сигурност и на разузнаването. Като ръководител на контратерористичните операции на Саудитска Арабия той споделяше информация с американските си колеги за планирани атака и спечели съюзници в Държавния департамент и ЦРУ. Много американски ръководители бяха изненадани от отстраняването му през 2017 г., тъй като го смятаха за най-доверения съюзник на САЩ в саудитското кралско семейство.

Мохамед беше под домашен арест през повечето време, откакто Бин Салман го изпревари в реда за наследяване на трона, въпреки че се появи на частни събития в рамките на инвестиционна конференция миналата есен, казват запознатите източници.

Ролята на принц Ахмед е по-сложна. След смъртта на основателя на Саудитска Арабия короната се предава от единия син на следващия, винаги от брат на брат. Някои членове на кралското семейство искали короната да бъде дадена на Ахмед, който е брат на краля, а не на Мохамед бин Салман, твърдят източниците

Ахмед до голяма степен избягваше политиката, откакто Салман получи короната, но през 2018 г. обвини за проблемите в Саудитска Арабия крал Салман и Мохамед бин Салман, когато протестиращи го обградиха на улицата до дома му в Лондон. Малко след това кралският съд изпратил емисари в Лондон, за да убедят принц Ахмед да се върне в кралството, казват запознатите източници.

Въпреки че оттогава принц Ахмед не прави публични изявления, членове на кралското семейство разказваха често през последните месеци как той свалил снимките на крал Салман и Мохамед бин Салман от стената на маджлиса си – стаята за срещи с посетители.

Последните арести се случват в момент на засилено напрежение със съперника в региона Иран и на фона на усилията на принц Мохамед бин Салман да осъществи амбициозни социални и икономически реформи, включително първичното публично предлагане на петролния гигант Saudi Aramco на саудитската борса през декември м. г. Саудитска Арабия е и настоящият председател на Г-20.

Принц Мохамед получи похвали у дома за смекчаването на обществените ограничения в мюсюлманското кралство и отварянето на икономиката. Той обаче беше подложен на засилени критики в чужбина заради опустошителната война в Йемен, убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на кралството в Истанбул и задържането на жени, защитаващи човешките права, като част от мерките за смазване на дисидентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Да благодарим на арабските монарси, че днес историците имат възможност да изучават феодалните интриги не от древни ръкописи, а с лични наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още