IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция започва среща на Г-20

Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма

07:57 | 15.11.15 г. 6
<p>
	Летището в Анталия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Летището в Анталия. Снимка: Ройтерс

В турския курорт Белек, близо до Анталия, днес започва двудневна среща на върха на лидерите на групата Г-20 на най-големите икономики в света.

Макар че Г-20 обикновено се фокусира върху икономически въпроси, след терористичните нападения в Париж в петък вечерта президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма.

В срещата ще участват президентите на САЩ и Русия - Барак Обама и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън.

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи на турския си колега в телефонен разговор вчера, че няма да участва в срещата, но министрите на външните работи и на финансите на Франция ще бъдат там, съобщиха източници от турското президентство.

В знак на скръб и солидарност с жертвите на терористичните нападения в Париж официални лица съобщиха, че по време на официалната вечеря и други събития в рамките на срещата няма да звучи музика.

Над 30 хотела и периметър от около пет квадратни километра в курорта Белек на практика са изолирани от външния свят, отбелязва ТАСС.

Полицаи на всеки 50 метра, самолет-радар последен модел, морски патрули - турските власти са взели всички мерки, за да гарантират сигурността на срещата, предаде АФП.

Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще бъдат на пост денонощно, обяви вътрешният министър Селями Алтънок.

В срещата ще участват общо 13 000 души, без да се броят представителите на неправителствени организации, бизнесмени и 2 500 акредитирани журналисти.

Само лицата с акредитация ще бъдат допуснати в така наречената "червена зона", където се намират 30-те хотела, в които ще бъдат настанени делегациите. Стъклата на прозорците на хотелите са подменени с бронирани стъкла.

Над 350 охранителни камери със системи за разпознаване на лица и регистрационни номера са инсталирани в района на срещата.

Над зоната постоянно ще лети най-модерен самолет-радар, а изтребители Ф-16 ще бъдат в готовност за излитане. По море ще патрулират катери на бреговата охрана, на рейд са няколко кораба на турските военноморски сили.

Летището в Анталия започна да приема самолети на някои от лидерите на Г-20. Пристигнаха вече президентът на Китай Си Дзинпин, президентът на Бразилия Дилма Русеф и кралят на Саудитска Арабия Салман. Те присъстваха снощи на неофициална вечеря, дадена от турския президент Ердоган, предаде АФП.

Пътят от летището в Анталия до курорта Белек, който е около 20 км, е с отцепено ВИП-трасе - едната лента е отделена само за участниците в срещата, а в другата се осъществява обичайният трафик. ВИП-трасето е напълно отделено с полицейски заграждения, охранявани от полицаи и специалните служби в бронирани джипове и снайперисти на покрива.

Местните медии съобщиха, че в Анталия се очаква да пристигнат до 30 000 чуждестранни и местни активисти, противници на Г-20. По някои сгради в Анталия вече се появиха надписи "Г-20, махай се оттук". Властите обявиха, че проникване на активистите на територията на форума е невъзможно, но те ще могат да изразят гражданската си позиция по мирен начин извън загражденията. Управлението за сигурност на Анталия е подготвило спортна арена в Белек за разполагане на евентуални нарушители на реда. Полицията е информирала адвокатско бюро за предприетите мерки и е поискала от адвокатите да бъдат готови бързо да пристигнат на мястото на задържане за защита на интересите на евентуални нарушители.

В рамките на срещата на Г-20 в Турция ще има също среща на държавните глави от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. В срещата на Г-20 ще участват също представители на Испания, Малайзия, Сенегал, Сингапур, Зимбабве и други държави. Очаква се да пристигне и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който бе поканен като почетен участник от президента на Турция Ердоган.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 5Става въпрос за умишлени действия(организирани) - направиха ги твърде големи за да не може да фалират тоест да се спасяват от държавите с парите на данъкоплатците и отделно общата задлъжнялост е над 320% спрямо световният БВП САЩ - 61 трилиона общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#тоест 330% спрямо БВП ,и малко повече е в ЕС ,и държ.дълг не е проблем - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Хванаха се в собствените си мрежи и сами доказаха ,че системата не работи макар ,че измислиха сенчесто банкиране (70 трлн.) и деривати 1000трлн. Ако не се вземат мерките които аз предлагам няма оправяне и след няколко години дори ще е невъзможно заради петрола и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Добре го казваш но трябва да се дадат малко факти - Сорос събра 200 учени през 2011год. - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126На Доменик Строс Кан му спретнаха изнасилване заради предложението за центр.банка на централните банки като ФЕД и Папата беше свален за подържането на тази - http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/Идеята не е лоша защото няма да има валутни войни но от друга страна еврозоната е пример какво ще стане ако има една световна центр.банка плюс търг.споразумение между САЩ и ЕС ще стане страшно Много сложно защото сме поставени пред свършен факт и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем защото устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
SS-23
преди 8 години
А вие се страхувайте от "тероризма" - димката, която ви е хвърлена, за да не виждате реалната заплаха! Наивници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Масоните създадоха причината, предизвикаха повода, а сега вече се и събраха за да официализират финала на пъкленият план за - Световно Правителство и официализиране на Банковото Робство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
getusanews
преди 8 години
http://getusanews.com/spotlight/quietly-the-new-space-race-between-spacex-and-boeing-burns-hot-ars-technica/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още