IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксинална облигация набра 500 млн. долара от инвеститори

Получени са над 1,5 млрд. поръчки за тригодишния дълг при предложена доходност на инвеститорите от 0,44%

17:45 | 30.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Ваксинална облигация набра 500 млн. долара от инвеститори, след като привлече голямо търсене за финансиране на имунизационни програми в развиващите се страни, включително и за борба с актуалния коронавирус, съобщава FT.

Парите са набрани за Gavi, подкрепения от ООН алианс за ваксини, чрез финансиращ инструмент, Международен финансов механизъм за имунизация. Получени са над 1,5 млрд. поръчки за тригодишния дълг при предложена доходност на инвеститорите от 0,44%, допълва изданието.

Gavi финансира програми за повишаване на достъпа до ваксини за деца в най-бедните страни в света, включително в Африка и за жълта треска и морбили. Според организацията приходите ще бъдат използвани и за набавяне на ваксини и достъп „в контекста на Covid-19“.

Дорис Ерера-Пол, член на борда на директорите на IFFIm, коментира, че сделката поставя началото на „значителна програма за финансиране“. „В допълнение към продължаването на подкрепата си за основните програми за имунизация, които Gavi направи възможни от 2000 г., тази нова емисия с допълнителни обещания за донорите ще бъде на разположение и в подкрепа на разработването на ваксини за Covid-19 и тяхното бързо и равномерно разпределение за популациите в по-бедните страни“, допълва тя.

Световни здравни институти изчисляват, че разходите за имунизиране на хората по света срещу Covid-19 вероятно ще надхвърлят 20 млрд. долара. Сет Бъркли, ръководител на Gavi, каза през май, че се водят дискусии за пренасочване на финансови механизми, използвани преди за други ваксини, за справяне с пандемията от коронавируса.

IFFIm е събрала над 6 млрд. долара със своите ваксинални облигации от 2006 г. насам и досега е предоставила 2,6 млрд. долара финансиране на Gavi. Заемът е подкрепен от правно обвързващи обещания от правителствата за постепенно възстановяване на разходите на инвеститорите с вноски от техните бюджети.

Страните донори са допълнили своите ангажименти с 926 млн. долара през юни след призив от Борис Джонсън, премиер на Обединеното кралство, и други лидери. Кредитният рейтинг на IFFIm - AA от S&P, Aa1 от Moody’s и AA- от Fitch, е тясно свързан с кредитоспособността на Обединеното кралство и Франция, двете най-големи страни в организацията.

Филип Браун от Citigroup, една от банките, организиращи сделката, казва, че контекстът на глобална пандемия, заедно с нарастващата популярност на инвестициите, свързани с околната среда и социалното управление, са довели по-широк кръг купувачи, отколкото при предишните продажби на облигации за IFFIm. Затова и поръчките са рекордни.

„Ясно е, че идеята за ваксинална връзка резонира сред инвеститорите в момента“, коментира той. „Имахме централни банки и многостранни институции, както и мениджъри на активи със сини чипове, които пуснаха големи поръчки“, допълва той.

От началото на пандемията компаниите и правителствата са издали т.нар. социални облигации за десетки милиарди долари. Приходите от тях са предназначени за различни социални каузи. Само през март и април са набрани 60 млрд. евро, оценява Axa Investment Managers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Явно здраво са те "ваксинирали" преди, я какъв страх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ваксинална , анална ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още