IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vanguard е напът да отнеме титлата най-голям облигационен фонд от Pimco

Това ще е победа за пасивните стратегии, каквито практикува фондът Total Bond Market Index, управляван от Джошуа Барикмън

10:51 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Vanguard е напът да отнеме титлата най-голям облигационен фонд от Pimco

Vanguard Group ще трябва да изчака поне още един месец преди да се превърне в най-големия облигационен фонд в света, пише Wall Street Journal.

Само 1 млрд. долара делят фонд на Vanguard, управляван от Джошуа Барикмън, от изместването на фонда Total Return на Pacific Investment Management Co. (Pimco) от първото място. Това се случва, след като клиентите на водещия фонд на Pimco изтеглиха 7,3 млрд. долара през март.

Total Return изпрати третия месец от годината с активи за 117,4 млрд. долара спрямо 116,4 млрд. долара за фонда Total Bond Market Index на Vanguard. Фондът на Pimco е най-големият в индустрията от 1997 г. насам.

Конкуренцията на Vanguard за завоюване на трона е повратен момент за индустрията, тъй като инвеститорите търсят инвестиционни стратегии, които следват пазарни индекси, вместо да разчитат на звездни мениджъри, които да избират печелившите. Vanguard практикува именно пасивни стратегии.

Базираният в Нюпорт Бийч, Калифорния, Pimco се опитва да задържи клиентите си след трудната 2014 г. и неочакваното оттегляне на звездния мениджър на фонда Total Return Бил Грос в края на септември. Активите на фонда са с 60% по-малко от пика от 293 млрд. долара, регистриран през април 2013 г.

Отливът за 7,3 млрд. долара през март е най-малкият от напускането на Грос, но маркира 23-ия последователен месец с отливи.

Забавянето на отливите при Total Return през месеца идва, след като фондът постигна завидно представяне в сравнение с конкурентите си. За първото тримесечие фондът постигна доходност след такси от 2,22% и 3,56% за шестте месеца, приключили на 31 март 2015 г.

Никой друг в облигационния свят не извлече толкова ползи от промяната в Pimco, колкото извлече Барикмън. Фондът му Тotal Bond Market Index спечели безпрецедентната битка за парите, които изтекоха след изненадващото напускане на Грос и то без реклами или насърчаване на продажбите.

Фондът на Барикмън събра близо 15 млрд. долара през 2014 г., докато Total Return изгуби 103 млрд. долара, сочат данни на Morningstar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още