IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон разхлабва хватката на присъствието си в Близкия изток

САЩ изтеглят четири свои батареи Patriot от региона, като вероятната причина е облекчаване на напрежението с Иран

11:18 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloombrg L.P.</em></p>

Снимка: Bloombrg L.P.

САЩ са изтеглили две от своите четири противоракетни батареи от системата Patriot от Саудитска Арабия и още други две от Близкия изток. Това съобщава американски представител, според когото една от причините е и успокояването на напрежението с Иран, което достигна своя пик по-рано тази година.

Двете батареи в Саудитска Арабия са помагали за охраната на петролните полета в страната и по всяка вероятност ще бъдат заменени от същите батареи от системата Patriot, но собственост на Рияд. Според източника на Bloomberg, пожелал анонимност, в страната остават 12 американски батареи Patriot и една от системата THAAD.

Четирите батареи е трябвало да бъдат изтеглени още през март, но това е било отложено, след като две ракети атакуваха лагера Таджи в Ирак в средата на март, посочва източникът. Тогава за нападението САЩ обвиниха подкрепяни от Иран милиции.

В допълнение към тези промени ротацията на американски бойни ескадрили означава, че налице е нетна загуба от две части от по 12 самолета в Близкия изток, посочва запознатият. Във връзка с промените от Пентагона заявиха, че американските сили в региона остават „силни“, като страната продължава дългосрочните си усилия за защита въздушното пространство там.

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп от години призовава за намаляване на американските военни части в Близкия изток, той изпрати допълнителни сили там, след като миналата година американски дрон бе свален над Персийския залив и след атаките срещу съоръжения на Saudi Aramco, за които Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран.

Подсилването на присъствието включва изпращането на допълнителни батареи Patriot, четири радарни системи и 200 души военен персонал в Саудитска Арабия през септември в опит да подсили въздушната сигурност на най-големият производител на петрол.

„Не искам да говоря за това, но правим някои неща“, заяви в четвъртък Тръмп, запитан за изтеглянето на батареите. „Правим доста ходове в Близкия изток и на други места. Правим доста неща навсякъде по света във военно отношение“, допълни в своя характерен стил той.

Но въпреки скромното изтегляне на части от региона, според американската армия Иран остава заплаха за региона. „Можем да кажем, че Иран продължава своето зловредно поведение в региона“, заяви военният министър на САЩ Марк Еспър във вторник в Пентагона.

Саудитска Арабия и съседните страни от Персийския залив, включително Обединените арабски емирства, похарчиха милиарди през последното десетилетие за подобряване на въздушната си отбрана с Patriot  и други противоракетни системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още