IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля да наложи санкции на Иран заради задържания танкер

Очаква се те да бъдат обявени днес от британския външен министър Джереми Хънт

10:32 | 21.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британски министри планират да наложат на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, съобщи в. Daily Telegraph, цитиран от Ройтерс и БТА.

Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.

Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът.

Вчера Великобритания е уведомила Съвета за сигурност на ООН, че иранските сили са предприели действия по задържането на плаващия под британски флаг танкер, когато се е намирал в омански териториални води, предаде Ройтерс.

"Корабът е изпълнявал законното си право на транзитно преминаване през международен проток, съгласно международното право", каза постоянното представителство на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност.

"Международното право изисква правото на транзитно преминаване да не бъде нарушавано и следователно иранските действия представляват незаконна намеса", добави британската мисия.

Писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Снощи британският външен министър Джереми Хънт заяви, че отхвърля опитите на Иран да свърже извършеното от ирански сили задържане на танкера с инцидента от 4 юли, когато британски морски пехотинци помогнаха за превземането на ирански танкер край Гибралтар, предаде Асошиейтед прес.

Хънт заяви, че действията на Великобритания срещу иранския супертанкер "Грейс 1" са били законни, защото са се отнасяли до налагането на международни санкции срещу Сирия. За разлика от това Иран няма правни основания за задържането на танкера "Стена имперо" в омански води и принуждаването му да се насочи към Иран, добави външният министър.

Хънт подчерта, че решението какво ще стане с "Грейс 1" ще бъде взето чрез справедлив процес и призова Иран също да следва правните норми.

Според него задържането на плаващия под британски флаг петролен танкер "Стена имперо" от страна на Иран поставя много сериозни въпроси за корабоплаването в Ормузкия проток.

Кризисният комитет "Кобра" на британското правителство обсъди ситуацията и в понеделник ще направи пред британския парламент изявление за следващите мерки, които ще предприеме Великобритания, заяви пред медиите Хънт, цитиран от Ройтерс.

Лондон желае намаляване на напрежението с Иран, подчерта той.

Междувременно ръководителят на Пристанищната и морска организация на Иран в провинция Ормозган заяви пред държавната телевизия, че екипажът на задържания петролен танкер е в безопасност. "Всички 23-а членове на борда на кораба са в безопасност и в добро здраве на пристанище Бандар Абас", каза Алахморад Афифипур. 

Базираните в Швеция собственици на кораба "Стена имперо", Stena Bulk, съобщиха вчера, че подготвят официално искане да посетят членовете на екипажа, които са от Индия, Латвия, Филипините и Русия. Компанията допълни в комюнике, че Иран е поискал да бъде отправена официална молба за посещението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още